Kellemes készülékek: Alcatel 1s és Alcatel 3L

(Szerző: Krizsán Dániel) Alcatel 1S és 3L 2020-as kiadásaik korábbi verziókhoz képest nagyobb képátmérővel, erősebb processzorral, frissebb Android- és fejlesztett kamerarendszerrel, továbbá erősebb akkumulátorokkal érkeznek. A két telefont egyszerre volt lehetőségem tesztelni.

Alcatel 1s (2020) Egy mobiltelefonnál, noha a csomagolás elég elenyésző jelentőségű a készülék és a tulajdonosa közös életében, mesél arról, mit akar közvetíteni felénk a gyártó. A doboz alsó oldalán találjuk a telefon kiemelésre szánt paramétereit. Tehát 6,22”-es, HD+, 19:9 képarányú mini notchal (a képernyő tetején lévő beszögellésben helyezkedik el a kamera) rendelkező kijelzőt tudhat magáénak az eszköz, továbbá a belsőben serényen dolgozik nyolc mag, és az akkumulátor 4000 mAórás kapacitással táplálja a rendszert. Ezen felül a három hátlapi kamerával ellátott csodát ujjlenyomattal vagy arcfelismeréssel is feloldhatjuk – kellemes kényelem.

A doboznál persze ezerszer fontosabb a tartalma. Kicsomagoláskor a telefon kerül először előtérbe és alatta rejtőzködnek a kiegészítők, a kötelező papírok, útmutatók, sim-tok kiszedő tű, töltő, adapter és usb-kábel (usb 2.0 micro B-véggel mobil oldalról), headset és egy átlátszó mobil tok. Ez az utolsó meglepetés volt, de vevői élmény szempontból nagyon szimpatikus számomra. Extra védelem a telefonnak, azonban átlátszó, nem vesz el lényegesen a telefon formájából és opcionális, ha valakinek emiatt bumszli vagy vele nem elég sikkes a telefon, hagyhatja elöregedni a plasztikot a start up útmutató mellett.

A telefon sötétszürke és sötét türkiz változatban is kapható, a teszt telefon a második fajta volt. A színes műanyag hátlapnak vékony hullámvonalas mintázattal próbáltak egyéniséget adni, persze ez ízlés kérdése, nekem tetszett.

Fogásra a telefon kellemes. A szilikon borítással – igaz – kevésbé érvényesül az áramvonalasság és testesebb, ám biztonságosabb a fogása. A mobil jobb oldalán helyezkednek el a hangerőgombok alattuk a főgombbal, a bal oldalon pedig a sim-kártyatartó tok, ami két nano-sim kártyát tud magába fogadni és ez alatt a Google-asszisztens gomb. Elhelyezésük is ízlés kérdése, nekem annyi problémám volt csak vele, hogy bravúros manőver jobbkezes embernek a hangerő le és főgomb segítségével – egy kézzel – képernyőképet készíteni, ami azért mindennapi használatban jól jöhet.

A processzor 8 magos (4×1,8 GHz és 4×1,5 GHz), a memória 3 GB RAM és 32 GB ROM, a fhasználó számára 22 GB tárhely a hasznosítható, amely micro SD-kártyával 128 GB-ig bővíthető és mindezt a 4000 mAó akkumulátor tartja mozgásban. A rendszer felállásának elején, amikor nagyban töltötte le a frissítéseit és telepített, néha lassan reagált, de később ebből nem adódott gond a tesztidő alatt, igaz, nem is telepítettem tele appokkal.

A telefon Android 10 operációs rendszert alkalmaz. Amelyben számomra kitűnő, szimpatikus elemek a WiFi-re való kapcsolódáskor megjelenő QR-kód olvasógomb, a sötét mód, amely a menük fehér felületeit feketére cseréli; esti telefonozásnál hasznos megoldás a szemet kímélendő. A rendszer tartalmaz még office suitot, így docx, ppt, excel, pdf megnyitására is alkalmas.

A 6,22” átmérőjű 720×1520 felbontású képernyő, szép képet ad, a menü használatnál és videónézésnél is kellemes hatású. Youtube-videókat 720p felbontásig lejátssza ezen a határon nézett videó így marokméretben élvezhető volt. Internetes videó nézésére, hírműsorra vagy ismeretterjesztőkre bőven megfelelő. Akiknek viszont fontos a telefonos zenehallgatás, azoknak nem kedvez a telefon alapfelszereltsége. Zene a hangszórókkal nem volt élvezhetetlen, de kicsit öblös volt a hangzás. Headsetre váltva nem élvezhetetlen, de nem is jó, anyagára és kényelmességére a fülhallgató inkább csak telefonáláshoz alkalmas.

A korábban kiemelt kamerákból a szerkezet hátlapján hármat találunk, egy 13 MP főkamerát egy 5 MP széles látóterűt és egy 2 MP macro kamerát. A macro kamerával így mobiltelefon szinten elégedett voltam az 5 forintost a papíron és a virágon lévő szösz terméseket is szépen kihozta. Alattuk látható az 5 MP széles látószögű kamera képe.

A telefon kamerájának opciói között fénnyel festés, portré- és a panorámafotózás is helyet kap. A telefon ezen rendszere széleskörűen próbálja kielégíteni közösségi médiás fotózás igényeit.

Alcatel 3l (2020) Mivel a két telefon külső felépítésre tulajdonképpen megegyezik, így a belbecsben megmutatkozó különbségek következnek.A 3L belsőben is sok mindenben hasonlít 1S-hez, viszont a dobozon is feltüntetett lényegi pontokban erősebb felszereltséggel látták el: 8 magos processzora erősebb (4×2 GHz + 4×1,5 GHz). Nagyobb a memória: 64 GB ROM és 4 GB RAM, 50 GB használói memóriával, amely micro SD-kártyával 128 GB-ig bővíthető. Továbbá nagyobb felbontású kamerákkal látták el. A három hátlapi kamera közül a főkamera egy jóval jobb képességű 48 MP-es és az előlapi kamera pedig egy 8 MP-es.

A színből ennél a típusnál 3 fajtából választhatunk az 1S-nél választható sötétszürke és sötét türkiz és egy fekete sötétlila színátmenetest. A doboz kinyitásakor az 1S-nél jó néven vett tokkal egyetemben a headset sem volt jelen a tartozékok között.

Külön használatnál nehéz látni a különbséget a gyorsaság között, de szimultán használatnál a több „gondolkodást” igénylő feladatoknál meglátszott a 3L nagyobb motorja. A rendszerek felállásánál, amikor sok mindent frissítettek, az 1S esetében néha volt, hogy megakadt egy-egy ablak feldobásánál, a 3L esetében ilyen pillanatnyi nehézségek nem voltak észrevehetőek. Rendszeresebb nagyobb terhelésnél, ha esetleg valaki játszani is szeretne a készüléken, a 3L előnyben van.

A nagy felbontású főkamerán, gondolom, senki sem lepődik meg, jóval szebb képeket eredményez általában, és árnyékos, fényes részek elkülönülése is szebben kijön, erős fénynél a színek esetén is szembetűnő a különbség.

Összegzés: külsőre és fogásra kellemes telefonok, látványuk nem kirívó, ám sikkes, az 1S tokkal együtt is akár. Internetes, multimédiás használatra jó adottságokkal bírnak, ezt a lehetőséget a 3+1 kamerás rendszer teszi leginkább lehetővé, ami a több fajta fotózási opcióval és kamerával a kreatív igények kiélésében segédkezik.

A cpu-k erőkülönbsége forszírozott használatnál mutatkozhat meg igazán, alaptevékenységeknél nem feltűnő a különbség, de játékok, filmek és széleskörű applikáció-igénnyel már előnyben van az erősebb processzorral, memóriával és nagyobb tárhellyel rendelkező 3L készülék.

A dual simes kivitellel akár a munkahelyi és magán használat is kombinálható, persze, ezt munkahely és embere is válogatja, milyen igények mutatkoznak meg a két oldalon és hogy ez a lehetőség előny-e vagy hátrány.