Kellemes koncerteket kínál a pesti állatkert

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Már a megnyitás évében, 1866-ban működött a Pálffy János gróf adományaként felállított zenepavilon: a kor szokása szerint akkoriban főként katonazenét játszottak. Az 1910-es években az állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a „Rádió” című slágerben… (Nyitó képünkön: az elefánt legföljebb majd a háttérben trombitál…)

Az 1950-es években szabadtéri színpad működött a kert területén, majd néhány évtizedre megszűntek a zenés programok. Újbóli visszatérésükre az 1990-es évek közepéig, a Budapesti Fesztiválzenekar legendás állatkerti előadásáig kellett várni. Ezt követően újra rendszeressé váltak a koncertek és más zenés programok, mi több, Zenés állatkerti esték címmel 2002 óta minden évben koncertsorozatot szervez az intézmény, miáltal eddig 127 előadást tartottak az állatkertben.

Az idén is felcsendül július 3-tól minden szerdán a zene. A dzsessz, az opera és az operett világába kalandozhat el a Zenés állatkerti esték koncertsorozat első előadásának közönsége Miklósa Erika, Fekete-Kovács Kornél és a Modern Art Orchestra jóvoltából. Kezdés este fél kilenckor, ám a programra érkező közönség előtt már hétkor kitárulnak a kapuk kellemes esti sétára csábítván a reménybeli közönséget. Az előadás helyszíne a Főkapu tér. Az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik. Jegyek az állatkert pénztáraiban, illetve a Jegymester országos jegyirodai hálózatánál válthatók.

Tehát, ha szerda este, akkor irány a pesti állatkert! Íme a program:

július 10.: Kozma Orsi Quartet (vendégművész: Kern András) – Woody és a Swing (esőnapok az eredeti előadás utáni csütörtökök);

július 17.: Budapest Klezmer Band (vendégművész: Polnauer Flóra) – Liedele in Jiddis!július 24.: Szőke Nikoletta és Gájer Bálint – Bernstein – The Jazz Side Story

július 31.: Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra – Miért vidám a kenguru?

augusztus 7.: Malek Andi Soulistic (vendégművész: Karácsony János James) – Álomkoncert

augusztus 14.: Karosi Júlia – Egy csipetnyi Broadway – George Gershwin dalaival