Kereskedelmi tévékkel vetekszik nézettségben a közélettel foglalkozó Partizán

Követőinek számát megduplázta, nézettségben pedig tizenötszörös fejlődést könyvelhetett el az idén a Gulyás Márton nevével fémjelzett Partizán, a legnépszerűbb magyar közéleti Youtube-csatorna.

A Youtube magyar nyelvű, médiafüggetlen tartalmait mind ez ideig többnyire videojátékosok, zenei paródiák és a véleményvezérek (influenszerek) uralták. Az idén azonban a politikai-közéleti kategóriában – a nézettséget, a követők számát tekintve – velük összemérhető szintre emelkedett a Partizán. A Gulyás Márton által indított Slejm – torkon ragadt politika nyomdokaiba 2018 őszén lépő Partizán nem csupán megtöbbszörözte a feltöltött tartalmakat, és a járvány kezdete óta naponta frissül: témaválasztásban, a műfajokat tekintve megújult, miáltal egyre szélesebb közönséghez szólhat.

Gulyás Márton és munkatársai számára minden részlet fontos; az alapos és tárgyilagos, a hitelességre törekvő kutatómunka eredményeként a saját készítésű, akár 45-60 perces alkotásaik sok forrást használnak, szólaltatnak meg. Néhány kiemelkedően fontosnak tartott ügyet – például a miniszterelnököt adó Orbán-család meggazdagodásának három évtizedes történetét – az idén több részes sorozatként dolgozták fel. Ez utóbbi összeállítások lettek a legnépszerűbbek, epizódonként 3-400 000 megtekintést produkálva. Akár 200 ezernél is több nézőt vonzottak az olyan életrajzi filmek, mint a Csányi Sándor, Hernádi Zsolt, Kásler Miklós, Polt Péter, Schmidt Mária, Simicska Lajos, Vaszily Miklós és mások pályaívét bemutató Partizán-portrék. Mindezeknek köszönhetően a második félévben a havi átlagos nézettség már rendre eléri a másfélmilliót.

Tucatnyi oldalról megközelítve tudósított a Partizán a koronavírus gazdasági és társadalmi mellékhatásairól, a klímaváltozás elleni harc alakulásáról, a Színház- és Filmművészeti Egyetem blokádjáról, vagy éppen a közeli múlt legfontosabb történéséről, Szájer József botrányos politikai bukásáról, és a magyar nyelven elérhető médiumok közül egyedüliként tartott élő eredményvárót az amerikai elnökválasztás napján.

„Noha hagyományosan ellenzéki médiaként tartanak minket számon, a témaválasztásunk során igyekszünk a hagyományos szekértábor-logikát meghaladva válogatni” – mondja Gulyás Márton, a Partizán alapítója. Ennek jegyében külön sorozatot szenteltek Trianon 100. és a rendszerváltás 30. évfordulójának is.

Nagy port kavart Cserdi település jelenlegi – és köztiszteletben állt polgármesterének, Bogdán Lászlónak a halálát megelőző – körülményeiről forgatott riportfilm, melynek tanulságai a fővárosi körökben uralkodó közvélekedésre némileg rácáfoltak.

Az immár mintegy 100 ezer követővel működő Partizán műsorai érdemi következményekkel is járnak: a Budafok-Tétény család- és gyermekjóléti központjának belső ügyeit bemutató sorozata nyomán lemondásra kényszerült az intézmény vezetője. A Partizán kezdett el először foglalkozni – a kamupártok működéséről szóló sorozatban is felbukkanó – Gődény Györggyel és a patikusnak a koronavírus-járvány megkérdőjelezésére épített bizniszével is.

A Partizán jövőre még következetesebb struktúrát követ: a rögzített műsorok minden este 6-kor kezdődnek, és szükség esetén élő bejelentkezés dolgozza majd fel a nap legfontosabb témáját. „Országos elérésünk növelése végett együttműködésre törekszünk a regionális tévékkel, továbbá a nyilvános rendezvények is részei lesznek a Partizán műsorának.

A Partizán online csatornának minden oka megvan a bizakodásra: már van kialakult arculata, bejáratott működése, meghatározó súlya, és – nem utolsó sorban – lelkes nézőközönsége és elkötelezett, kiterjedt adományozói köre: csak a Patreonon havonta kétezernél több rendszeres támogató fizet elő a tartalmaikra, ami egyedülálló hazánkban.