Két magyar filmcézár itthon és másutt

Magyar gyökerekkel rendelkező két filmcézár életének, tevékenységének párhuzamait és eltéréseit veszi Pataki Éva górcső alá az Andy és Alex című könyvében.

A filmtörténet szempontjából is kiemelkedő szerepű filmmogul, Korda Sándor (Alexander Korda) és Vajna András György (Andy Vajna) munkásságáról számol be a szerző. Mindketten, más-más történelmi korban meghatározó személyiségei voltak a film világának. Mindketten Magyarországról indultak.

Keller László, később Korda Sándor, majd Alexander Korda már a hazai terepen bizonyította tehetségét. Fényes karriert futott be Kolozsvárott s Budapesten. A Tanácsköztársaságot követő fehérterror elől menekült el, ugyanakkor Vajna mindössze 12 esztendősen, 1956-ban lépte át a határt.
Korda a Tanácsköztársaság bukása után Bécsben, Berlinben, Párizsban majd Hollywoodban rendezett, s alapított önálló céget. De sehol sem érezte jól magát. Végül Angliában talált igazi otthonra, ott teljesedett ki igazán művészete. Mindig együtt dolgozott testvéreivel, Vincével és Zoltánnal. De mindig ő volt a főnök. Csakúgy, mint Vajna. Ő is mindig irányított. Érdekes, hogy a kezdeti filmkészítést, holott sikeres volt, tíz évre abbahagyta. Hongkongban alapított parókagyárat. Az ott szerzett milliókkal tért vissza Hollywoodba. A Rambo-filmek sikere hozta meg számára az igazi elismerést. Vajna és Korda egyaránt szerette a luxust. Csinos fiatal hölgyeket választottak egyaránt. Magyarságukat mindvégig megőrizték. A könyv részletesen elemzi a zűrös hollywoodi adóügyei miatt hazatérő Andy Vajna szerepét a hazai filmiparban, továbbá szoros kapcsolatát az orbáni NER-rel.

Személyüket már életükben legendák övezték. Eltérő történelmi kor szülöttei, teljesen más Magyarországról vándoroltak ki, egészen másfajta filmeket hoztak létre, másként alakult az életútjuk, ugyanakkor szembeszökőek a hasonlóságaik is: mindketten tehetségesek, kockázatvállalók – mondhatni, kalandorok –, sokfelé éltek a világban, s ami a legfontosabb: „a bőrük alatt is film volt”. Rendkívüli érzékkel találtak rá azokra a témákra és formákra (Korda rendezőként is), amelyekkel meghódították a széles közönséget. Mindketten igazi kapitányok voltak, akik nem szerettek felettesnek dolgozni. A maguk útját kívánták járni, főnökként irányítani stábokat, vállalatokat, gyárakat. Mindketten számtalan filmet gyártottak, filmvállalatokat alapítottak és vezettek, filmgyárat építettek, díjakat nyertek és otthonosan mozogtak világhírű filmsztárok körében csakúgy, mint hatalmas pénzek fölött diszponáló üzletemberek vagy politikusok köreiben.

Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent Alex és Andy nem csupán izgalmas regény, korrajz is egyben.

A könyv szerzője Pataki Éva Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, dokumentumfilm-rendező. Filmíróként – Mészáros Márta filmrendezővel közösen – olyan közismert filmek alkotója, mint Napló szerelmeimnek, A hetedik szoba, Kisvilma, A temetetlen halott, Utolsó jelentés Annáról. Dokumentumfilmjei izgalmas társadalmi kérdéseket feszegetnek. Fontos saját filmjei: Bébiszitterek, Kiutazása közérdeket sért, A Nékosz-legenda. Írt színházi adaptációkat, színdarabokat; ezek közül a legemlékezetesebb az Edith és Marlene.