Kétmillió embert érint: búcsúzik a menza a diós tésztától

A menzás gyerekek a jövő februártól nem ehetnek többé diós tésztát, mogyorókrémes kenyeret és müzliszeletet. A menzáról ugyanis kitiltják ezeket az ételeket. Egy tízéves minisztériumi rendeletet módosítanak az egészséges életmód jegyében, amiről a Magyar Közétkeztetők Szövetségének is megvan a véleménye. (A nyitó kép forrása: egeszsegkalauz.hu.)

A gyerekekkel együtt az idősotthonok lakóit és a kórházakban ápolt betegeket – összesen több, mint kétmillió embert – érinti a rendelet módosítása. A legnagyobb változásnak az ígérkezik, hogy a diót, földimogyorót, szezámmagot egyszer s mindenkorra száműzik a főzőkonyhákról, mert súlyos allergiás tüneteket okozhatnak. Ez az óvintézkedésnek is tekinthető rendeletmódosítás biztonságot nyújt a szülőknek, a pedagógusoknak, mert segít megelőzni, hogy egy élelmiszer összecserélése, összekeverése miatt rosszul legyenek azok az óvodások és iskolások, akik ilyen az allergiában szenvednek.

Feigl Edit, a Magyar Közétkeztetők Szövetségének szakmai vezetője tudósítónknak elmondta: üdvözlik a rendeletmódosítást, aminek egyértelműen legfontosabb eleme, hogy az allergiát okozó élelmiszereket jövőre már nem lehet felhasználni a főzőkonyhákon. Azt is újra szabályozzák, hogy mennyi só és kálcium kívánatos (lehet) az elkészített ételekben.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége szerint a módosított rendelet rugalmas és a gyakorlati megvalósíthatóságra összpontosít. Lehetővé teszi például, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket és tejtermékeket korlátozás nélkül kínálják. Ugyanakkor kívánatos lenne, ha a rendelet egyes kérdésekben részletekbe bocsátkoznék, mert ma csak az egyértelmű, hogy az allergiát okozó élelmiszerek közül melyek nem lehetnek jelen a főzőkonyhákban. Az viszont egyelőre nem derül ki, hogyan kell értelmezni az előírást, ha a gyártó a „nyomokban tartalmazhat” figyelmeztető feliratot helyezi el a terméken.

Feigl Edit, a Magyar Közétkeztetők Szövetségének szakmai vezetője szerint a szolgáltatóknak már most figyelniük kell az új az étlapok megtervezésére, hogy megfeleljenek a 2025. február 9-től módosuló rendeletnek.