Kétszázmillió eurós hitel a budapesti repülőtér bővítésére

Az Európai Beruházási Bank és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport ma 200 millió euró (több mint 64 milliárd forint) összegű hitelszerződést kötött Magyarország fő nemzetközi repülőterének további bővítése és fejlesztése céljából. Az európai beruházási terv (vagy Juncker-terv) központi eleme, az Európai Stratégiai Beruházási Alap által támogatott hitel segítségével a Budapest Airport folytathatja nagyléptékű infrastrukturális fejlesztéseit.
 
A fejlesztések eredményenként a várható keresletnövekedésnek megfelelően tovább nő a repülőtér kapacitása. Az új terminál a létező legkorszerűbb létesítmény lesz, amely világszínvonalú utazási élményt kínál majd az utasoknak. Emellett számos további beruházási terv van folyamatban a társaságnál, a többi között egy új légiáru-kezelő létesítmény és egy többszintes parkolóház. Mindezen fejlesztések lehetővé teszik majd, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a legmagasabb repülőtéri biztonsági és védelmi színvonal fenntartása mellett továbbra is világszínvonalú repülőtérként működhessen.

Az Európai beruházási tervről szóló weboldal

Európai beruházási terv, önvezető járművek: 20 millió eurós kölcsön

 
Az Európai Beruházási Bank (EBB) és a budapesti székhelyű AImotive gépjármű-technológiai vállalat ma 20 millió euró (kb. 6,4 milliárd forint) összegű kölcsönről szóló megállapodást írt alá. A hitelhez támogatást biztosít az Európai Stratégiai Beruházási Alap, az európai beruházási terv (Juncker-terv) központi eleme. Az EBB-hitel lehetővé teszi az Almotive számára az önvezető járművekhez szükséges, mesterséges intelligenciával működő szoftvertechnológiájának továbbfejlesztését.
 
Az AImotive által kifejlesztett innovatív mesterségesintelligencia-technológia csökkenteni fogja az önvezető járművek költségeit és növelni fogja azok biztonságát. Az EBB-hitel lehetővé teszi a 200 fős vállalat működésének fellendítését az önvezető autók gyorsan fejlődő szegmensében. Az AImotive-nak lehetősége lesz arra, hogy továbbfejlessze technológiáját, és termékeinek biztonságos, gépjárműipari minőségű változatát hozza forgalomba, amely megfelel a piaci igényeknek.

A vállalat termékei közé tartozik egy modulrendszerű, mesterséges intelligencián alapuló, önvezető autókhoz tervezett szoftver, egy virtuális szimulációs környezet, amely segít felgyorsítani az önvezető technológiák tesztelését és ellenőrzését, valamint egy nagy teljesítményű, alacsony energia-felvételű, mesterséges intelligenciát alkalmazó chipekhez szükséges IP magot.
 
Az Európai beruházási tervről szóló weboldal