Kiberbiztonság: dán startup a magyar piacon

Magyarországon terjeszkedik a dán etikus hackerek által alapított Heimdal. Az FBI és az USA igazságügyi minisztériumának elismerését is elnyert kiberbiztonsági cég megelőzésen alapuló technológiája képes a még ismeretlen adathalász és zsarolóprogramokat is azonosítani. A világban 11 másodpercenként ér támadás egy-egy céget, így a hazai vállalatokat is fenyegető, kártékony programok elterjedése okán a széles körű adatvédelmet nyújtó Heimdal és magyar forgalmazó partnere, a MaxValor nagy piaci részesedésre számít.

A Nemzeti Kiberbiztonsági Központ legfrissebb felmérése alapján csak az Egyesült Királyságban a kis és közepes cégek kétötöde tapasztalt kibertámadást a múlt egy évben. Az adat- és értékvesztés következtében pedig egy-egy brit vállalkozás átlagosan több mint 3 millió forintnak megfelelős kárt szenved el. Az adathalász és zsarolóprogramokkal elkövetett, egész iparágat teremtő támadások miatt évi sok száz millió dollár váltságdíjat fizetnek ki a bajba jutott társaságok világszerte.

A Heimdalt a növekvő digitális veszélyek elleni hatékony fellépés céljából alapította 2014-ben egy dán, etikus hackercsoport, amely már kétszer is megnyerte az ágazat szakembereinek kiírt világbajnokságot. A csapat a rangos Defcon hacker-világversenyen első helyezést szerzett azonosító és védelmi algoritmusukat használta fel a kibervédelmi technológiája motorjául. Mára a Heimdal rendszerei DNS-, http-, és HTTPs-protokollokat lefedő, hálózati, végponti és emailforgalmat is figyelő, újgenerációs antivírust és privilegizált hozzáférést nyújtó integrált és személyre szabható megoldásokat kínálnak, amik csak a legutóbbi egy évben több mint 90 millió támadást akadályoztak meg ügyfeleiknél! A Heimdal a többi között az FBI és az USA igazságügyi minisztériumának az elismerését is kivívta a zsarolóprogram-támadások visszaverésében nyújtott teljesítményéért.

A néhány éve alapított vállalatnak már kilenc országban van képviselete, világszerte több mint 7000 vállalkozást és mintegy 1,5 millió végpontot véd. Pénzügyi forgalma a kezdeti 6000 százalékos növekedés után még mindig kétszámjegyű növekedést realizál évente.

Dinamikus nemzetközi bővülésének részeként a Heimdal a magyar piacra is belép, ahol a MaxValorral közösen kínál átfogó szolgáltatásokat.     

Morten Kjaersgaard, a Heimdal vezérigazgatója tudósítónknak elmondta, hogy a magyar piacon számos, informatikailag fejlett vállalkozás működik, amelyik értékeli a biztonságos és egyéni igényekre szabható IT-védelmi szolgáltatásokat. Mivel a Heimdal-nak épp ezek az igazi erősségei, így 3-5 éven belül vezető pozíciót vívhatunk ki partnerünkkel, a MaxValorral.

Gölcz Dénes, a Heimdal termékeit forgalmazó MaxValor ügyvezető igazgatójaszerint számos hazai vállalkozás még mindig nincs tisztában a veszély súlyosságával, pedig egy kártékony program akár sok tízmillió forintos kárt is okozhat. Többé már nem lehet egy egyszerű vírusírtóval felvenni a harcot az ismeretlen és kifinomult digitális támadásokkal szemben. A hatékony védekezéshez olyan intelligens és integrált megoldásokra van szükség. A Heimdallal kötött megállapodás eredményeként a MaxValor itthon is képes a leghatékonyabb kiberbiztonsági szolgáltatásokra – a kisvállalkozásoknak is megfizethető áron.