Káosz a WhatsApp körül, de van alternatíva

A szerződési feltételek egy rosszul kommunikált megváltoztatását követően a WhatsApp-használók tömegesen kezdtek el más üzenetküldő alkalmazásokat használni. Ha mi sem bíznunk a Facebook-közeli alkalmazásban, akkor használjunk inkább másik üzenetküldőt, megmutatjuk mit érdemes.

Január első három hetében a Signal üzenetküldő világviszonylatban 7,5 millió használóval lett gazdagabb, a Telegram pedig 25 millióval – az új használók többnyire azok közül az elégedetlen WhatsApp-használók közül kerültek ki, akik féltik a Facebooktól az adataikat.

A háttérben az áll, hogy a WhatsApp január elején jelentette be, hogy február 8-tól új általános szerződési feltételek lépnek életbe, melyek nagyban megkönnyítik a vállalat számára az ügyfelek személyes adatainak használatát.

Azonban ahogy a The Guardian napilapnak is nyilatkozott a WhatsApp képviselője, csupán az üzleti üzenetküldést érintették a változások, és a már meglévő szerződési feltételeket fogalmazták meg érthetőbben, azaz a szolgáltató nem változtatott a Facebookkal megosztott adatokon. A botrány miatt azonban május 25-re halasztották a szerződési feltételek hatályba lépésének dátumát.

Az eset ugyanakkor rádöbbentette az adataik védelmére kényes használókat, hogy a szoros adatmegosztás még akár valóság is lehet. A megosztott adatok között jelenleg ott vannak a használói regisztrációs adatok (mint például telefonszám), a tranzakciós adatok, a másokkal való együttműködésről szóló adatok (beleértve a vállalatokat is), mobileszközről szóló adatok, IP-címek. A szolgáltatásokat használati feltételek szerint rangsoroló Terms of Service Didn’t Read oldal a WhatsApp használati feltételeket az igencsak rossznak számító E-kategóriába sorolja.

A Facebook egyébként 2014-ben vásárolta meg 19 milliárd dollárért a WhatsApp üzenetküldőt. A használók a végponttól-végpontig terjedő titkosítás miatt kedvelték meg és kezdték el tömegesen használni ezt az alkalmazást. A felvásárlás pillanatában 600 millió aktív használóval rendelkezett az üzenetküldő, 2020 februárjára már 2 milliárdra nőtt ez a szám.

A WhatsApp két közvetlen konkurense a Telegram és a Signal. Mindkét alkalmazást a használói kommunikáció és adatok védelme körül építették fel. A választást megkönnyítendő, a G DATA munkatársai összeállítottak egy táblázatot, mely összehasonlítja a három üzenetküldőt, funkciói és a használt titkosítási eljárások szerint. Ha az adatok védelmét tartjuk fontosnak, a két alternatíva közül a Signal a nyertes.