Online csereprogramokkal föllendülhet az 5G-telefonpiac

A telefonhasználók többsége 5G kompatibilis mobilra cseréli készülékét a következő két évben. Kedvezményért cserébe közülük sokan visszaadnák régi készüléküket a szolgáltatónak, de azok közül még kevesen látják az üzleti lehetőséget.

A többi között a covid-járvány hatására tavaly jó 10 százalékkal zsugorodott az okostelefonok piaca, az idén viszont már 11 százalékos bővülésre számíthatnak a szolgáltatók. Az eladás fő motorjai az 5G telefonok, melyek becslések szerint 35 százalékra rúgnak a teljes értékesítésből (forrás: Gartner).

Az Ericsson mobilitási jelentése szerint ez év végére 580 millió 5G-előfizetés lesz; tavaly 160 mobilszolgáltató kezdte meg vagy építette ki 5G szolgáltatásait. A hazai mobilszolgáltatók Budapesten, a nagy városokban és a Balaton környékén kezdték el 5G-hálózatuk építését.

Miután a járvány hatására digitális platformokra került át az értékesítési folyamatok jórésze, a Blancco tanulmánya most megvizsgálta, hogy miként hat a szolgáltatók által kínált csereprogramokra az online értékesítés. Kiderült: noha a fogyasztók többsége sohasem vett korábban részt online csereprogramban, nyitottak az ötletre.

A mobilszolgáltatók részéről azonban további biztosítékokra lesz szükség, hogy növeljék a fogyasztók elköteleződését. A kutatás szerint az internetes csereprogramok sikerét növelné a mostaninál nagyobb átláthatóság és a megfelelő adatkezelés; a válaszadók 31 százaléka ugyanis aggódik amiatt, hogy a használt mobiltelefonon maradó adatai rossz kézbe kerülhetnek.

A vásárlási szokások változása az előttünk álló 5G váltással együtt inflexiós pont a mobilszolgáltatók, kereskedők és eredeti berendezés (OEM-) gyártók számára – mondja Russ Ernst, a Blancco termékekért és technológiáért felelős ügyvezető alelnöke, aki szerint a csereprogramok fontos szerepet játszanak a fogyasztók aktivizálásában, a használt okostelefon pedig újabb bevételi forrás lehet a szolgáltatók számára.

A 6000 személy megkérdezésével végzett kutatásból kiderült: a többség szerint egy online csereprogram kényelmes lehet, és az is, hogy megfelelő biztosítékokkal meggyőzhetőek arról, hogy részt vegyenek egy ilyen programban. Az 5G-telefont vásárlók 41 százaléka részt venne egy ilyen programban, további 31 százalékuk pedig meggondolná a lehetőséget.