SPAR-ék szerint is nagy baki a nagypénteki boltbezárás

Nem spóroltak, minek is tették volna, a SPAR Magyarország vezetői a nálunk tavaly negyedszázados kiskereskedelmi bolthálózat 2016-i eredményeinek a – stílusosan – leltárba vételével, amikor ma délben újságírók előtt beszámoltak az osztrák gyökerű társaság itthoni sikereiről.

 

Emlékeztettek arra, hogy a tatai első szupermarket megnyitásakor, 1991-ben az elődök legföljebb csak álmodtak arról a sikertörténetről, ami jó ideje az egész ország számára hasznot produkáló valóság. A folyamatosan fejlődő üzlethálózat meghatározó és kedvelt élelmiszerbolt-lánccá vált. A magyar SPAR forgalma tavaly meghaladta az 516 000 millió forintot, 5,2 %-kal magasabb volt, mint 2015-ben. Az üzlethálózat fejlesztésére a társaság az idén 23 ezer millió forintot költ – hangzott el ma a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában tartott sajtóeseményen.

Megújul ez évben 24 áruház, és 5 új is nyílik. Tavaly hasonló arányú fejlesztés történt, a többi között Tökölön, Szolnokon, Szombathelyen avattak szupermarketet, és a fővárosi hálózat is látványosan gyarapodott, ekként a múlt év végén már 345 SPAR szupermarket és 32 INTERSPAR hipermarket működött országszerte hazánkban.

A vállalkozás az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója; 13 ezer munkatársának háromnegyede nő, és ez az arány nem csupán a beosztottakra, a vezetőkre is érvényes. Negyed századon át férfiak töltötték be ügyvezetői tisztet, ez évtől nő áll a SPAR élén.

Látványos sikerként számoltak be újságírók előtt a cég vezetői a franchise-program bővüléséről: tavaly már 116 üzlet működött a partnerségi program részeseként; a magánkereskedők ma már jó 1300 embernek adnak munkát, boltjaik forgalma jó 30 ezer millió forint volt a múlt évben.

Az Infovilág az elsők között számolt be a SPAR bicskei húsüzemének az elkészültéről Jó ízű bicskei üzemavató Isten áldásával címmel – 2005. február 7-én. Az évente több mint 30 millió kilogramm sertéshúst értékesítő SPAR Magyarország az egyetlen kiskereskedelmi vállalat, amelynek saját húsüzeme van hazánkban. Az egykor csak húsfeldolgozóként működött egység ma már szakmai műhely is. A két évvel ezelőtt berendezett oktatótermében mostanáig 24 frissáru területvezető, 53 „top eladó” (a szakma legjobbja), 216 hálózati munkatárs és 30 franchise-partner sajátította el a hentes- és húspult szakmai fogásait.

Akár az ország fele jóllakhatott volna a tavaly Bicskén feldolgozott szarvasmarhából és sertésből nyert elképesztő mennyiségű hússal és sajttal.

Bármennyire törekszik is a krónikás a részletek közreadására, mindent lehetetlenség ide írni a SPAR-nál tavaly történtekből. Azt viszont semmiképp se feledjük ki, hogy a SPAR a gazdasági társaságok között elsőként csatlakozott a duális főiskolai/egyetemi képzéshez! Emellett a kiskereskedelemben egyedülálló módon, a szóba jöhető munkavállalók közvetlen és hatékony elérése végett a cég tavaly karrierirodát nyitott Budapesten, a Nyugati téri szupermarketben, hogy szakemberei személyesen tájékoztassák reménybeli munkatársaikat. Mindenekelőtt a fővárosban, és persze országszerte venne föl elsősorban szakképzett eladókat, pénztárosokat, árufeltöltőket, konyhai kisegítőket, szakácsokat, henteseket, részleg- és osztályvezetőket.

Újságírói kérdésre a többi között elhangzott, hogy a SPAR-t mindeddig nem érte bírálat a boltjaiban forgalmazott egyetlen termék minősége miatt sem. A osztrák központú nemzetközi kereskedelmi üzletlánc valamennyi boltjában ugyanannak a gyártónak a termékei kaphatók, tehát például a győri SPAR-okban kínált áruk ugyanazok, mint a cég bécsi boltjaiban vásárolhatók. Azt se feledjük, hogy az egyes országokban működő SPAR-okban legnagyobbrészt az ott termelt, gyártott élelmiszereket árusítják.

Szóba hozták a sajtóesemény részvevői a nagypénteki zárva tartást, ami – ez alkalommal újólag kiderült – egyedülállóan rossz parlamenti döntés volt. Félbe vágja a mindeddig gördülékeny és a vásárlók érdekeit tekintő húsvéti bevásárló-hullámot. Tessék csak elképzelni, például, hogy a (nagy)csütörtökön levágott, konyhakész állapotú, ám aznap el nem fogyott baromfihúst pénteken kényszerűségből hűtőben kell tárolni, majd szombaton újra pultokba rakni. És ha még akkor sem fogy el, akkor milyen áruból választhat majd a húsvét utáni kedden a boltokba betérő, aki hozzászokott: a SPAR-ban mindig friss, első osztályú húsféleségek kelletik magukat…