Kihirdette az éjszakai kijárási tilalmat Valencia és Castilla és León

(Alicantei tudósítónktól) Kihirdette az éjszakai kijárási tilalmat Valencia, valamint Castilla és León is. Előbbi közösségben vasárnap hajnali 1 órakor lép életbe az új szabály, Castilla és Leónban pedig már szombat este 10-től tilos engedély nélkül az utcára menni. A miniszterelnök közben rendkívüli ülést hívott össze vasárnapra, melyen döntés születhet az országos szükségállapot kihirdetéséről csakúgy, mint márciusban. Madridban véget ért a két hete kihirdetett veszélyhelyzeti állapot, helyette új szigorítások léptek érvénybe. (Nyitó kép: Fotó: Las Provincias)

Rendkívüli ülést hívott össze a miniszterelnök vasárnapra. Pedro Sánchez azután döntött így, hogy pénteken tíz autonóm közösség kérte a szükségállapot kihirdetését, köztük ellenzéki vezetés alatt álló régiók is. A miniszterek tanácsa vasárnap várhatóan meg is hozza a döntést az országos veszélyhelyzeti állapot kihirdetéséről csakúgy, mint márciusban. A cél az, hogy országosan korlátozni lehessen az emberek szabad mozgását. A közösségi vezetők szerint ugyanis enélkül nem lehet meghajlítani a járványgörbét. Egy hete adják be sorra a kérelmeket a központi kormánynak a szükségállapot, illetve az éjszakai kijárási tilalom bevezetése végett. Az egészségügyi minisztérium a hét közepén elnapolta az erről szóló döntést, mondván, előbb tisztázni kell a jogi kérdéseket.

Pedro Sánchez miniszterelnök. (Fotó: RTVE)

Nem várta meg a kormányt Castilla és León, valamint Valencia sem. A két közösség már ki is hirdette az éjszakai kijárási tilalmat. Valencia három tartományában, Alicantéban, Valenciában és Castellónban vasárnap hajnali 1 órától lép életbe a tiltás, tehát onnantól kezdve nem lehet ember az utcán indoklás nélkül a közösség teljes területén. Mindennap éjféltől reggel 6-ig ellenőrzik majd a rendőrök az emberek mozgását. Csak azok mehetnek ki éjszaka, akik munkából mennek haza vagy oda tartanak, illetve orvosi ellátásra van szükségük.

Fotó: ABC

A kijárási tilalom mellett vasárnaptól nem lehet 6 fősnél nagyobb baráti és családi összejöveteleket szervezni, tilos lesz alkoholt árulni este 10 és reggel 8 óra között. Utóbbi szabály alól csak a vendéglátóhelyek mentesülnek. A bárokban, éttermekben ugyanakkor megtiltják a bárpultnál történő fogyasztást. A parkokat este 10 órakor egész Valenciában bezárják. Az intézkedéseket az elnök december 9-ig hirdette ki.

Castilla és León már hamarabb, ma estétől bevezette az éjszakai kijárási tilalmat, kicsit szigorúbb változatban. Ott este 10-től reggel 6-ig tiltják meg az emberek szabad mozgását, egyelőre két héten keresztül.

Fotó: El Norte de Castilla.

Véget ért a szükségállapot Madridban, helyette új korlátozásokat vezetnek be a közösségi vezetők. Ma 16 óra 47 perckor járt le a két hétre kihirdetett szükségállapot, ami azt jelenti, hogy több régióban feloldották a kijárási korlátozást. A központi kormány helyett most a madridi kormány megszorító intézkedései lesznek érvényesek Madrid egész területén. Isabel Díaz Ayuso kormánya úgy döntött: szombat délutántól megtiltja a baráti és családi összejöveteleket éjfél és reggel 6 óra között nyilvános és privát térben is, valamint ugyanebben az időintervallumban betilt mindenfajta kereskedelmi tevékenységet, tehát hasonló az intézkedés az éjszakai kijárási tilalomhoz. Annyi a különbség, hogy azok, akik egy fedél alatt élnek, továbbra is kint lehetnek az utcán, vagy kimehetnek éjszaka sétálni.

Isabel Díaz Ayuso, Madrid elnöke (Fotó: El País)

A madridi bároknak éjfélkor be kell zárniuk és 11-től már nem fogadhatnak vendégeket. Hétfőtől a legfertőzöttebb 32 egészségügyi zónában tovább korlátozzák majd a szabad mozgást is, tehát ugyanaz lesz a szabály, mint eddig: csak igazolással lehet majd átlépni az érintett régiók határait, melyek a következők:

Núñez Morgado (Charmartín), Guzmán el Bueno (Chamberí), San Andrés, San Cristóbal és El Espinillo (Villaverde); Entrevías, Peña Prieta, Pozo del Tío Raimundo, Alcalá de Guadaíra, Rafael Alberti y Numancia (Puente de Vallecas); Daroca (Ciudad Lineal); Vinateros Torito, Pavones y Vandel (Moratalaz); Puerta del Ángel (Latina); Virgen de Begoña (Fuencarral-El Pardo); e Infanta Mercedes y Villaamil (Tetuán).

Collado Villalba Pueblo (Collado Villalba), Guadarrama (Guadarrama); Majadahonda (Majadahonda), San Juan de la Cruz (Pozuelo de Alarcón); San Blas  és Pintores (Parla); Colmenar Viejo Norte (Colmenar Viejo); Morata de Tajuña (Morata de Tajuña); Las Fronteras y Brújulas (Torrejón de Ardoz).

Ezekben a zónákban továbbra is zárva tartják a játszótereket is, a többi madridi régióban viszont a kicsik újra használhatják a köztéri játékokat.

Fotó: El Periódico

Szombaton 8 közösség a járvány kezdete óta nem tapasztalt beteglétszámot jelentett be: Katalónia több mint 10 ezer főt, Castilla és León 2015-öt, Valencia 1700-at, Baszkföld 1212-t. Murcia, Galícia, Extremadura és Asztúria is rekordot döntött, viszont ezekben a közösségekben 1000 alatt volt a 24 óra alatt regisztrált fertőzöttek száma.