Kiskunsági nagy meglepetések: történelmi emlékhely, madárdalos csárda, termálfürdő

Az ember nem ismeri eléggé a saját hazáját. Közhely ez, tudom, de még a turizmussal foglalkozó újságíró is rádöbben olykor ennek igazságára. A minap a Duna-Tisza közi Kiskunságot fedeztük fel néhány kollegámmal, bár a felfedezés szó talán túlzás, csupán megismerkedtünk a turisták érdeklődésére is számot tartó új látnivalójával, nevezetességével, érdekességével. (A képeket Okolicsányi Zoltán készítette.)

Szank a Kiskunság egyik központja volt eddig is, de a pár hete átadott egyedülálló Kiskun Emlékhelyet mindenkinek érdemes megnézni, aki erre jár. A beruházáshoz 350 millió forintos, vissza nem térítendő támogatással járult hozzá az Európai Unió.

Harminchárom kiskun település közös múltja tükröződik a Szank határában frissen átadott emlékhelyen, ahol modern eszközökkel mutatják be a magyarságba a 13. század első felében beolvadó népet.  A vadonatúj látogatóközpont mellett pontosan ezer folyóméternyi út visz végig a történelmen, ahol megismerkedhetünk a még helyhez nem kötött, de adott esetben már Magyarországon élő kunok életével, és a többi közt láthatunk egy Árpád-kori templomot, kettős körárokkal és egy hajdani védművel, valamint lakóházakat.

A későbbiekben folyamatos régészeti feltárás is zajlik majd az emlékhely területe mellett, ahová táborokat szerveznek gyerekeknek. Megszületett a település legendája, meséje is Szank vezérről, amit aztán egy táncjátékba is átültettünk – tudtuk meg Patkós Zsolttól, Szank polgármesterétől.

A helyi érték kiállítótérben a huszonnégy képes tabló nemcsak az itteni látnivalókat, de az ötven hungarikumot is bemutatja a látogatóknak. A tablókon elhelyezett QR-kód és okostelefon segítségével az érdeklődők részletesen is olvashatnak róluk. A város határában található a szintén mai igényeket kielégítő, a város betűit formáló, ember nagyságú önfényképező-pont.

A környéken gyakori kincs a gyógyvíz. A kiskunmajsai Jonathermál fürdő- és strandkomplexum hatalmas területen fekszik, és nagyon sok errefelé a virág. Van itt motel, kiváló kempinghely és egész büfésor is – együtt a mintegy 50 ezer négyzetméteren (!) elterülő zöldterületen.

Különlegességnek számít az itteni szamárfarm, amely tavasztól őszig várja az idelátogató csoportokat. Az állományt különféle fajtájú és színű állatok alkotják: a szürke, magyar parlagi szamáron kívül találunk benne fekete, „olasz típusú” szamarat és igazi különlegességként hófehér, kék szemű magyar „barokk” szamarat is.

Erre járván érdemes ellátogatni a petőfiszállási tanyavilágban található pálosszentkúti kegyhelyre, amely 1791-ben kapta meg az egyházi engedélyt a zarándokjáráshoz, bár már a középkorban is állt ezen a helyen egy kicsi kápolna. Ma szépen parkosított területe, forrása, patakja mind vallási, mind turisztikai szempontoknak megfelelő környezetet kínál.

A környék értékei közé tartozik a gasztronómia. A szintén hungarikumnak számító szanki – erre aztán illik a jelző – kézműves konyakosmeggy valóban minden fázisában kézzel készül, és attól is olyan finom, hogy helyi meggy bújik meg a közepén.  A vaddohány nektárjából készült méz helyi specialitásnak számít. Az „ízek házában” a látogatók nyalakodhatnak a kész konyakmeggyből, és megtekinthetik a készítési folyamatot is. Konyakmeggy-gyártás már egykor is létezett a környéken, ám az „ízek házában” berendezett látványüzemben nemrég újjáéledt ez az iparág.

Akárkitől kérdeztem, senki sem tudta megmondani, milyen a vaddohány és azt sem, hogy miért hívják így ezt a növényt, amely egyedül itt, a kiskunsági meszes talajon ad nektárt. Egészséges, ráadásul a virágporra allergiások is fogyaszthatják. A szanki méz országos hírű, immár 11 éve rendeznek a településen méz- és meggyfesztivált.

Csárda sem hiányozhat a gasztronómiai palettáról, ha errefelé járunk, ajánlott betérni a jópofa a nevű Lópofába. Egyébként ez jóval több, mint egyszerű csárda! Hatalmas kert, az étterem végében óriási levendulással, játszótérrel.

A bejáratot is levendulasor övezi, a muskátlik között pedig egy kimustrált pesti telefonfülke várja, hogy belépve leakasszuk a kagylóját, amelyből a környék madárdalai csendülnek fel. Nyaranta rendezvénysorozattal kedveskednek a látogatóknak: csütörtöktől szombatig este hattól élő zenés előadásokat tartanak a Jonathermál Gyógy- és Élményfürdővel egyetemben.