Kitárulkoznak New York lányai

Nem kell jó kislánynak lennünk ahhoz, hogy jó emberré váljunk. „Egy nő az élete során előbb-utóbb belefárad abba, hogy folyamatosan szégyellje magát… Ezután pedig végre igazán önmaga lehet.” (Nyitó kép: az írónő a könyvével; foto: goop.com)

A New York lányai a női szexualitás, a szabadosság, illetve az igazi szerelem természetét kutatja. Az írónő várva várt regényét az emberi vágyak és kapcsolatok bölcsességgel teli ábrázolása teszi páratlan szerelmi történetté.

Az otthoni szigorú neveltetés, a bentlakásos iskolák szigorú rendje után vidékről New York forgatagába, nagynénje, Pen  színházában folytatódik Vivien élete. Itt azonban egészen más erkölcsi normák uralkodnak. Revügörlökkel szórakozik éjszakánként, nappal a színházi jelmezeket varrja. Mert mint, írja igazából két dologhoz értett: a szexhez és a varráshoz.

Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek világszerte népszerű szerzője az 1940-es évek New Yorkjának színházi világába kalauzolja az olvasót. A kalandos életű főhősnő, az immár nyolcvankilenc éves Vivian örömmel és némi megbánással emlékezik vissza élvhajhász és öntörvényű fiatalságára, valamint azokra az eseményekre, amelyek későbbi életét alakították. Legkedvesebb barátjának, Frank lányának, Angélának az apja halála után meséli el az életét.

Az élethűen megrajzolt jellemek, a New York-i éjszakai élet, egy színdarab színrevitelének folyamata, a háború borzalmaitól kezdve a menyasszonyi ruhák tervezéséig mind megannyi izgalmas terület, ahol a népszerű írónő otthonosan mozog. Eközben a manapság természetes, ám a negyvenes években tabunak számított témák is felvetődnek, mint a homoszexualitás, a szexuális szabadság kérdése. Nagyon fontos erkölcsi kérdéseket is felvet a kalandokban gazdag regény. Így például, hogy mi a tisztesség. A tisztesség útja göröngyös – mondta Olive, a színház gazdasági ügyeit vivő hölgy, Pen barátnője. Ha jellemes ember akarsz lenni, ez az egyetlen járható út. De alighanem fájdalmas lesz – tanácsolja Viviennek.

Nem könnyű letenni a Partvonal Kiadó gondozásában megjelent vaskos regényt. Miután elolvastuk, még sokáig foglalkoztatják az embert a felvetett kérdések, hogy helyes úton járunk-e, hogy mi az igaz barátság, megtettünk-e mindent azokért, akiket szeretünk, nem sértettünk-e meg valakit, s ha már igen, akkor erőt veszünk-e magunkon, hogy helyrehozzuk a hibánkat.