Kiváló befektetés a lakótelepi lakásingatlan

Továbbra is szerfölött népszerűek a lakótelepek a költözni vágyók és a befektetők körében egyaránt. Hazánk jó néhány száz lakótelepéből nem kevésben rövid idő alatt megkétszereződtek a lakásárak. Az áremelkedés folytatódik, ugyanis a lakótelepi lakás továbbra is kiváló befektetés lehet.

Aki 3–4 évvel ezelőtt lakótelepi lakást vásárolt, az nagyon jól járt, akár lakhatási, akár befektetési szándékkal vette. Egy látványos példa: a budai (XI. kerületi), lágymányosi lakótelepen 2015-ben négyzetméterenként 300 ezer forint alatti átlagáron vásárolt lakás mára több, mint kétszer annyit ér. A remek elhelyezkedésű (jó infrastruktúra, jó közlekedés, jó levegő) területen átlagosan 587 ezer forintba kerül egy négyzetméter és ezzel a legdrágább magyarországi lakótelepnek számít.

Nagyvárosokban is lehetett igen előnyösen vásárolni: a tatabánya-dózsakerti lakótelepen például három évvel ezelőtt az átlagos négyzetméterár épp csak átlépte a 100 ezer forintot, mára 223 ezer forint, miáltal az ország legnagyobb arányú árnövekedését produkáló, nagy lakótelepévé lépett elő.

A budapesti és főváros környéki városok mellett a legnagyobb értéknövekedés azokban a nagyvárosokban tapasztalható, amelyek az utóbbi évek nagy beruházásai és a jó munkalehetőség miatt váltak népszerűvé a beköltözők körében. Tatabánya, Debrecen, illetve Kecskemét egyes lakótelepei jóval 80 százalék fölött drágultak a múlt három évben. Egerben az ugyanilyen mértékű áremelkedés inkább az egykori nagyon alacsony ár miatt mehetett végbe.  

A lakótelepi ingatlanárakban továbbra is növekedés várható, bár a drágulás üteme mára lassult. Napjainkban a jól megválasztott lakásvásárlással és -kiadással elérhető nettó bérleti hozamok – bár csökkennek – 4–6 százalék esetén még jócskán vonzók lehetnek a reménybeli vásárlók számára.