Új szabályok a tisztességtelen kereskedelem megszüntetésére

Holnaptól érvényesek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok törvényi szabályozásának az eddigieknél szigorúbb rendelkezései – adja tudtul a Gazdasági Versenyhivatal szerkesztőségünknek címzett közleményében. (A nyitó kép forrása: www.fairtrade-deutschland.de)

Az európai uniós fogyasztóvédelmi változásoknak megfelelően holnaptól, május 28-tól hazánkban is az EU-előírásoknak megfelelő rendelkezések lépnek életbe a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok megelőzésére, szükség szerinti megbüntetésére. A jogszabályi változásokat – a határidővel egyetemben – csaknem másfél éve, 2020 decembere óta ismerik a hazai vállalkozások. A kereskedőknek így elegendő idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy kereskedelmi gyakorlataikat a holnap hatályba lépő rendelkezésekhez igazítsák.

A cégek azonban nem csupán a jogszabály-szövegekre hagyatkozhattak a felkészüléskor: a magyar versenyhatóság célzott kommunikációval, előadásokkal, illetve a szigorodó követelményeket közérthetően összefoglaló tájékoztatóval segítette a piacok szereplőit. A versenyhivatal emellett közösségi kampánnyal hívta fel a fogyasztók figyelmét új jogaikra, valamint a változásokkal kapcsolatos egyes gyakorlati tudnivalókra.

A holnaptól érvényes szabályok az eddigieknél erősebben védik a fogyasztók érdekeit egyebek között az akciós árak feltüntetése, illetve a vásárlói értékelések és fogyasztói vélemények megjelenítésének tekintetében.