A Google visszaélt erőfölényével: 2420 millió euróra büntették

Az Európai Törvényszék helyben hagyta az Európai Bizottság Google-ra kiszabott, 2420 millió eurós versenyfelügyeleti bírságát, egyúttal kimondta: a cég visszaélt erőfölényével. A döntés megerősítően hathat a hazai, hasonló versenyhatósági vizsgálatokra is.

Az Európai Bizottság 2017 nyarán rótt ki 2420 millió euró bírságot a Google-re, amiért az amerikai cég jogsértő módon előnyben részesítette a saját ár-összehasonlító szolgáltatását a versenytársakéval szemben. A vizsgálat feltárta: a termékkeresések eredményei figyelemfelkeltőbb módon jelentek meg az oldalon, ha a Google saját szolgáltatásából származtak. A cég ezzel – a keresőszolgáltatások piacán fennálló erőfölényével visszaélve – akadályozta a fogyasztókért folyó valódi versenyt az ár-összehasonlító szolgáltatások között. A feltárt jogsértés az Európai Gazdasági Térség összesen 13 országát érintette, Magyarország nem volt köztük.

A Google jogorvoslattal élt a Bizottság határozatával szemben, ez ügyben zárult le most a közösségi bírósági eljárás. Az Európai Unió Törvényszéke 2021. november 10-i döntésében nagyrészt elutasította a Google (és anyacége) keresetét, vagyis megerősítette a kérdéses gyakorlat versenyellenes jellegét, valamint helyben hagyta a kiszabott bírságot. A bírói fórum úgy vélte: a Bizottság helyesen állapította meg a Google szóban forgó magatartásának versenyre gyakorolt ​​káros hatásait. Az ár-összehasonlító szolgáltatások forgalmának ugyanis lényeges része érkezik a Google keresőoldaláról, a használók pedig általában az első találatokra koncentrálnak, így a versenytársak hátra sorolása gyengíthette a versenyt az érintett piacon.

A magyar versenyhatóság jelenleg hasonló vizsgálatot folytat annak feltárására, hogy Google keresőjében dalcímekre megjelenő, ún. dalszövegkártya alkalmazásával a kaliforniai cég versenyjogot sértő módon részesíti-e előnyben a saját szolgáltatását.

Az Európai Bizottsághoz hasonlóan a magyar versenyhatóság is különös figyelmet fordít a nagy számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és helyzetére ható, nagy technológiai vállalkozások magatartásainak vizsgálatára.

A GVH a Google számára is előírt már kötelezettségeket az Allo chatkliens kapcsán és jelenleg is vizsgálja a Rakuten-csoportba tartozó Viber, illetve a ByteDance által üzemeltetett TikTok magatartását.