Klimatizált járművek Bécsben

A nyári szünidő kezdetére fejezték be Bécs legrégebbi metróvonala, az U6 szerelvényeinek klimatizálását. Korszerűsítették a régi metrókocsikat, illetve az összes kocsit napvédő fóliával vonták be. Összesen négymillió eurót fordítottak a beruházásra. (A nyitó képen: U6 metrószerelvény Floridsdorf felé © Wiener Linien / Helmer)

Az U6, Bécs legrégebbi metróvonala a nyári szünet kezdetére már teljesen klimatizált. A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien tavaly döntött az U6 metróvonal korszerűsítéséről, amelynek része volt a többi között a teljes klimatizálás. A cég tavaly júniusban kezdte meg a vonalon közlekedő régi szerelvények átalakítását, az utólag beépített berendezések hűteni és fűteni is tudnak. Összesen mintegy négymillió eurót fordítottak a klimatizálásra. Az egyre emelkedő hőségnapok száma mellett az intézkedés hozzájárul a tömegközlekedés népszerűsítéséhez.

Nemcsak a régi metrókocsikba szerelték be utólag a klímaberendezéseket, hanem a vonalon közlekedő összes vonatot napvédő fóliával vonták be, hiszen az U6 vonalán a metrók főleg a felszínen közlekednek. A nagy hőség idején ez további védelmet nyújt, mintegy négy fokkal csökkenti a belső hőmérsékletet a vagonokban, ezáltal pedig a klímaberendezések teljesítményét is javítja.

Bécsben a tömegközlekedési eszközök háromnegyede klimatizált: négy útból három kellemesen hűvösen telik. A buszoknál ez az arány 100 százalék; a köttött pályás közlekedési eszközöknél folytatódik az átállás, mind több lesz a klimatizált jármű.