Kocsi Ilonát választották a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökévé

Tisztújító küldöttgyűlést tartott szombaton a legrégebbi és legnagyobb hazai médiaszakmai szervezet. A résztvevők döntése nyomán nagymértékben átalakultak a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) testületei. (A nyitó képen Kocsi Ilona újságíró, a MÚOSZ megválasztott új elnöke.)

Mint erről az online-rendezvényen Hargitai Miklós, a 2017-ben megválasztott és most leköszönt elnök is beszámolt, az újságíró-szervezetnek a múlt években sikerült javítani megtépázott tekintélyén. Állásfoglalásaiban kiállt a frekvenciájától megfosztott Klubrádió, Iványi Gábor közössége mellett, felemelte szavát a sajtószabadság korlátozása ellen. Jól kamatoztatta nemzetközi kapcsolatait, és sikerült megalakítani a vidéki újságírók szakosztályát is.

Programbeszédében Kocsi Ilona hangsúlyozta: a MÚOSZ-nak a jövőben jobban számot kell vetnie a megváltozott médiahelyzettel. Ezen azt értette, hogy a nyomtatott sajtóval szemben mind nagyobb teret nyernek a digitális hírportálok, a blogerek, youtuberek. Nyitni kell az irányukban, ahogyan párbeszédet kell kezdeményezni a kormányoldal médiaszereplőivel is. A MÚOSZ megújulásához elengedhetetlen a fiatalabb korosztály bevonása, a taglétszám növelése.

Döntöttek a MÚOSZ új könyvvizsgálójának személyéről, és elfogadták a szervezet 2020. évi pénzügyi beszámolóját.

A tisztújítás az elnök megválasztásával kezdődött: a szavazáskor Hargitai Miklós (a szövetség eddigi elnöke) 28, Kocsi Ilona 37 szavazatot kapott. Az alelnöki tisztségre jelöltek közül a legtöbb szavazatot Gönczi Mária és Vicsek Ferenc kapta. A szervezet tiszteletbeli elnöke Keleti Éva lesz.

Elnökségi tagként a jövőben a MÚOSZ munkáját segíti: Dévényi István, dr. Elek Lenke (az Infovilág Szerkesztőségének munkatársa), Gordon Eszter, Gyürke Katalin, Hárshegyi János, Mészáros Márton, Somfai Péter és Szegő Anna. Póttagként jutott be a testületbe: Csákvári Géza, Doros Judit és Hargitai Miklós.

Az ellenőrző bizottság elnöke Meskó László, a testület tagjai Berecz Anna, Hajós Anna, M. Vadas Zsuzsa és Nagy Erzsébet lesznek.