Koncepció a csúcson: tajvani erőművek asztalra és útravalóként

New Yorkban jelentette be az Acer, a világ harmadik legnagyobb számítógép-gyártója a ConceptD néven ismertté vált almárkáját. Ezen a néven jelennek meg a tajvani mérnökök által – mindenekelőtt grafikus tervezők, filmgyártók, mérnökök, építészek, fejlesztők és más alkotók számára tervezett – Windows 10-re hangolt asztali és noteszgépek, valamint monitorok.

A ConceptD termékcsalád tagjai arra hivatottak, hogy használóik gyors és sokféle feladatra alkalmas eszközökkel csodás alkotásokat hozzanak létre – mondta el Jerry Kao, az Acer egyik vezetője a bemutatón. Az eszközöket kiemelkedő teljesítményű processzorokkal és grafikus kártyákkal látták el, hogy jól bírják a különösen nagy igénybevételt munka közben, egyúttal csendben dolgozzanak, hogy ne zavarják az alkotókat.

A ConceptD csúcsmasinák és noteszgépek némelyek számára konzervatív, a nagy többség számára viszont lenyűgöző, időtálló dizájnnal érkeznek, fekete és fehér szélekkel, borostyán árnyalatú billentyűzet-háttérvilágítással – lehetőséget kínálva az alkotók számára, hogy maga a gép, a munkaeszköz egy pillanatra se vonja el a figyelmüket a munkájukról.

A ConceptD 900 (a képen) és 500 gépek akár NVIDIA Quadro RTX 6000 GPU-t is tartalmazhatnak, lehetővé téve a magas szintű vizuális hatások renderelését, a komplex 3D modellezést, szimulációkat, akár AI/mesterséges intelligencia-kapcsolódású környezetekben is. Az NVIDIA legfrissebb Creator Ready meghajtói által fejlett alkalmazás-támogatás érhető el, hozzáférést nyújtva az Autodesk Arnold-hoz, Unreal Engine-hez és a REDCINE-X PRO-hoz, felgyorsítva a videóvágók munkavégzésének lehetőségeit, grafikus tervezők, animátorok és 3D-művészek munkáját, csakúgy, mint a fotósok és tartalomközvetítők esetében.

A ConceptD 900 ugyancsak kimagasló teljesítményű asztali pc profi használatra, multitask alkalmazások és egyéb, erőforrás-igényes alkalmazások futtatásához. A gépbe Intel Xeon Gold 6148 CPU-t építenek be (akár 40 maggal!), mellé NVIDIA Quadro RTX 6000 GPU és 12 memóriamodul-bővítőhely is rendelkezésre áll, akár 192 GB ECC memória kezeléséhez; tökéletes eszköz film- és tartalomgyártók, animátorok, építészek számára. A ConceptD 900 mindezeken felül ideális AI és deep learning (mély gépi tanulás) -fejlesztők számára is, magas szintű számítási feladatok elvégzésére; mindehhez kitűnő grafikus teljesítmény társul.

Jó hír, hogy ezt a valóságos erőművet „hidegen hagyja” kiemelkedően számításigényes folyamatok futtatása: hat ventillátor gondoskodik ugyanis a gépház kellemes munka-hőmérsékletéről.

A ConceptD 500 egy erőteljes asztali gép filmgyártóknak, animátoroknak, tartalomgyártóknak és kreatívoknak, akik új, még professzionálisabb szintre szertenék emelni munkájukat. Az eszköz akár 9. generációs Intel Core processzororokat és akár NVIDIA Quadro RTX 4000 GPU-kat tartalmazhat.

A legfrissebb 9. generációs Intel Core i9-9900K processzor 8 maggal, akár 5 GHz-ig „felhúzva” segíti az alkotók munkáját, hogy gyorsabban, kifinomultabban és még nagyobb stablitással találhassák meg számításaikat a ConceptD 500-zal. A hűtés is remek, a gép minden körülmények közt hűvös marad. A gyártó kínálata változatos, akár NVIDIA Quadro RTX 4000 GPU-kkal is szállítja, hogy még négy 5K kijelzőt (5120×2880 60 Hz-en) is kezelhessen HDR-ben, emellett a vizuális hatások gyártása, animált 3D-grafika, sőt, az animáció renderelése sem okoz problémát számára.

A ConceptD 500 bővíthető asztali gép: négy DIMM-hellyel látták el, és akár 64 GB 2666 MHz DDR4 RAM is behelyezhető. Elegendő sávszélességet kapunk így a legnagyobb erőbevetést követelő feladat esetén is. A fedélzeti PCIe M.2 NVMe SSD lehetővé teszi a nagy modellezéseket és a komplex 3D renderelést – valós időben. A ConceptD 500 torony hővezetésről három hűtőventillátor gondoskodik, ráadásul a zajszint így is sikerült 40 dB alatt tartani.

Hordozható masinákat is kínál az Acer a ConceptD-család tagjaiként: a 9, 7 és 5 notebookokat 4K UHD IPS Pantone kijelzőkkel látták el. Teljes Adobe RGB színpaletta-lefedéssel rendelkeznek, így a tartalmgyártók biztosak lehetnek abban, hogy a színek tényleg olyanok, mint az életben. Ezek a notebookok szintén kiemelten csendesek az Acer 4. generációs AeroBlade 3D ventillátor-technológiájának köszönhetően.

A hatalmas választékból végezetül emeljük ki a ConceptD 9 laptop (a képen). Az Acer Ezel Aero Hinge zsanérjaival szállítják, a több irányba mozgatható 17,3 hüvelyk képátlójú UHD (3840×2160) kijelzővel látták el – igazodván a használó igényeihez (megosztás, játék, munka rajzolás). Az eszköz tartozéka megkapta a Wacom EMR „ceruzája” az autentikus írást és vázlatkészítést szolgálandó.

A ConceptD 9-en – elegendő teljesítménye révén – multitask módban egyszerre több alkalmazás futtatható. A gép „erőműve” az Intel 9. generációs Core i9 processzora. Az NVIDIA GeForce RTX 2080 grafikus lapka révén a használók valós időben vághatnak videót és végezhetnek 3D-renderelést. A GeForce RTX GPU lehetőséget kínál használójának, hogy teljes elmélyüljön a munkájában, az alkotásban – akár AI-kapcsolódású feladatok esetén is. A gépházban 32 GB 2666 MHz sávszélességű DDR memóriát és két, 512 GB M.2 PCIe NVMe SSD-t helyeztek el.