Okos! Megtalálja az eltűnt tárgyakat

A Samsung bemutatta a Galaxy SmartTag+ eszközöket, amelyek a Bluetooth Low Energy (BLE) és az ultra szélessávú (UWB) technológiáknak köszönhetően minden eddiginél pontosabb helymeghatározásra[1] képesek. A készülék a csatlakoztatott okostelefon kameráján keresztül[2], kiterjesztett valóság segítségével, vizuális elemekkel irányítja használóit a keresett tárgy pontos helye felé.  

A Samsung Galaxy SmartTag-család legújabb darabja, a Galaxy SmartTag+ egyszerűen elhelyezhető az olyan mindennapi használati tárgyakon, mint a hátizsák vagy éppen a kulcstartó, így ezek egyszerűen megtalálhatók a Galaxy eszközökre telepített[3] SmartThings Find alkalmazás segítségével.

A Galaxy SmartTag+ a BLE és UWB technológiákat egyaránt használja, így már kiterjesztett valóság alapú megoldások is segítenek az eltűnt dolgok nyomára bukkanni[4].  Az UWB-képes telefonokon, mint a Galaxy S21+ vagy az S21 Ultra 5G található AR Finder alkalmazás könnyen követhető felületen mutatja meg, hogy a használó milyen távolságra van a Galaxy SmartTag+ eszköztől, továbbá az odavezető irányt is jelzi. A készülék akár csörgéssel jelzi, ha közelítenek a keresett dolgok felé, de éppen nem látszanak.  

A Galaxy SmartTag+ a SmartThings Find keresőfunkciójának használói térképen is megkereshetik a bejelölt tárgyakat – még akkor is, ha azok egészen messze vannak tőlük. Ez a SmartTag-ek BLE kapcsolatának és a világban található Galaxy készülékek kiterjedt hálózatának köszönhető. A SmartThings Find használók az alkalmazásban csatlakozhatnak a hálózathoz, és így Galaxy okostelefonjukkal vagy tabletjükkel segíthetik mások elveszettnek vélt SmartTagjének vagy készülékének megtalálását.

Amikor valaki a szolgáltatásban eltűntként jelenti be a készülékét, minden közeli Galaxy-eszköz, amely a hálózat része, jelzést küld a SmartThings szerverre a helyzetéről, az információ pedig eljut a bejelentőhöz. A SmartThings Find szolgáltatás minden adatot titkosít és szigorúan véd, így az eszköz helyét csak az arra jogosult használó ismerheti meg.   

A Galaxy SmartTag+ és a SmartTag nem csak keresőként használható. A felkapcsolva hagyott lámpák vagy az üres lakásban működő tévék rengeteg energiát fogyaszthatnak, de a SmartTag erre is megoldás. Használójának nem kell visszafordulniuk, ha elfelejtettek valamit, a SmartTag+ és a SmartTag is képes például távolról lekapcsolni a lámpákat[5]. A SmartThings alkalmazáson keresztül még számos egyéb funkció érhető el.  

A Galaxy SmartTag+ májustól már nálunk is megjelenik a kereskedelmi kínálatban.


[1] Az eredeti Galaxy SmartTag csak a BLE technológiát használta.

[2] Az AR Finder megoldással, amely SmartThings Find szolgáltatáson belül érhető el, a SmartThings alkalmazásban.

[3] A Bluetooth hatótávolsága akadályok nélkül akár 120 méter. Az aktiváláshoz Android 8.0 vagy annál újabb rendszert futtató, 2 GB vagy annál nagyobb RAM-os Samsung Galaxy okostelefon vagy Galaxy Tab tablet, valamint a SmartThings alkalmazás SmartThings Find szolgáltatásán keresztüli helyzetkövetés-engedélyezés szükséges.

[4] Elérhető UWB technológiájú Galaxy készülékeken, beleértve a Galaxy Note20 Ultra, Galaxy S21 +, Galaxy S21 Ultra és Galaxy Z Fold2 készülékeket.

[5] A Galaxy okostelefon Bluetooth hatótávolságán belül használható.