Könnyű álhírt terjeszteni – a Political Capital bizonyító akciója

Budapest mellett tette le a voksát a World Congress of Superhero Fans (WCSHF), vagyis Budapesten fogják felállítani a világ legmagasabb szuperhősszobrát. Azért itt, mert a világszervezetnél azt gondolják, hogy Magyarországon vannak a legnagyobb veszélyben azok az értékek, amelyeket a pozitív szuperhősök képviselnek. Például a szolidaritás, a szabad, demokratikus értékek. A hír egy sor angol nyelvű oldalon jelent meg. Aki egy kicsit utánanézett a hírnek, nem talált semmi gyanúsat: létezett a világszervezet, legalábbis volt honlapja, elérhetősége.

Ez a hír azonban egy ártalmatlan álhír, amelyet mi (a Political Capital) találtunk ki és terjesztettünk el. Szándékosan egy ártalmatlan hírt választottunk, ami ha elterjed is, senki sem szenved miatta kárt.

Hogyan adtuk a világ tudtára, hogy a szervezet létezik, és hamarosan szobrot állít Budapesten? Több online hírszolgáltatónál próbálkoztunk, és egy kivételével mindegyik közölte a „hírt”. Kisebb akadályok után a Facebookon is létre tudtunk hozni egy oldalt, illetve egy szavazást a szoborról. Az eredmény sokkoló:  pár nap alatt az álhírrel 38 ezer magyar internet-használót értünk el, és nemzetközileg elismert olyan oldalakon is megjelent az álhírünk, mint például a Business Insider.

Rajtunk múlt, hogy az angolszász oldalakon megjelent hírt felkapja-e a magyar sajtó; ehhez elég lett volna néhány hazai médium figyelmét felkelteni. Mi azonban úgy döntöttünk, hogy ezen a ponton megállunk. Miután értesítettük az érintett angolszász hírszolgáltatókat, hogy egy ártatlan átverés áldozatai lettek, csak néhányan közülük törölték a hírt, a többiek válaszra sem méltatták a levelünket.

Részletek és videóösszeállítás a Political Capital Facebook oldalán.

A Political Capital ezzel az akcióval arra kívánta felhívni a figyelmet, milyen egyszerű álhíreket terjeszteni, akár a nemzetközi, akár a hazai sajtóban, illetve a közösségi médiában, és ennél fogva milyen fontos minden hírfogyasztónak ellenőriznie a hírek megalapozottságát. Az akcióról ezt a videóösszefoglalót készítettük. A Political Capital „Hogyan küzdjünk a dezinformáció ellen?” című, és számos más kiadványa is segít abban, hogyan ismerhetjük fel az álhíreket, és hogyan küzdhetünk ellenük.