Könyvtár a kézben: PocketBook InkPad Lite

Nálunk is megjelent a svájci PocketBook cég InkPad Lite e-könyv-olvasója. Elődeihez mérten kijelzője megnőtt, előlapi megvilágítást kapott, oldalsó vezérlőgombokkal látták el. Mondható: jó választás azoknak, akik jó áron szeretnének hozzájutni a kellemes olvasást, tanulást ígérő eszközhöz.

A 9,7 hüvelyk (azaz: kis híján 25 cm) képernyő-átlójú, E Ink Carta™ technológián alapuló kijelző majdnem kétszer annyi szöveget tud megjeleníteni egyetlen oldalon, mint a 6 hüvelykes eszközök, miáltal a megjelenített szöveg kényelmesen olvasható. Az eszköz alkalmas képes magazinok és tankönyvek lapjainak megjelenítésére is az eredetivel csaknem azonos méretben, ami nagy előny – mindenekelőtt a tanulóknak. Az e-olvasó egy sor lehetőséget kínál: jegyzetelést, könyvjelzők mentését, szövegkiemelést, a szöveg fontos részeinek elmentését, szótárhasználatot – miáltal társsá válik tanulás közben.

A PocketBook InkPad Lite kényelmesen használható jobb és bal kézzel is. Az eszköz további jellemzője a kedvező (236,2×173×7,9 mm) mérete; akár kabátzsebben is elfér.  

A SMARTlight technológia nemcsak a képernyő fényerejének, hanem szín-hőmérsékletének beállítására is alkalmas. Az előlapi megvilágítás lágy, meleg színe tökéletes az esti olvasáshoz, a hideg tónusok a nappali olvasáskor hasznosak.

Az InkPad Lite 19-féle könyv- és 4-féle grafikus formátumot támogat, miáltal képes átalakítás nélkül megnyitni a szöveg- és képformátumok nagy többségét. Emellett a PocketBook Cloud és a PocketBook Reader lehetővé teszi a fájlok szinkronizálását okostelefonnal vagy számítógéppel, a Dropbox és a Send-to-PocketBook használatával pedig gyorsan és kényelmesen továbbíthatók fájlok az eszközre.

A készülék kétmagos processzora az alkalmazások gyors futtatását segíti; 2200 mAórás akkumulátora újratöltés nélkül akár egy hónapig is működteti az olvasót.

A kijelző típusa: E Ink Carta, felbontása: 825×1200, átlója: 24,64 cm, DPI: 150, színmélység: 16 szürkeárnyalat. Processzor: kétmagos (2×1 GHz), RAM: 512 MB, belső tárhely: 8 GB, akkumulátor: 2200 mAh (Li-Ion Polymer). Wifi: igen, USB-kimenet: USB-C, bővíthető memória: microSD. Operációs rendszere: Linux 3.10.65. E-könyv-formátumok (konvertálás nélkül): ACSM, CBR, CBZ, CHM, DJVU, DOC, DOCX, EPUB, EPUB(DRM), FB2, FB2.ZIP, HTM, HTML, MOBI, PDF, PDF (DRM), PRC, RTF, TXT; képformátumok: JPEG, BMP, PNG, TIFF; szótárak: ABBYY Lingvo® (24 nyelvkombináció), angol‒német, Webster’s Dictionary 1913. Online szolgáltatások: PocketBook Cloud, ReadRate, Dropbox PocketBook, Send-to-PocketBook. Alkalmazások: Book store, Library, Dictionary, Browser, Gallery, Calculator, Notes, RSS News, Chess, Klondike, Scribble, Sudoku. Mérete: 236,2×173×7,9 mm, tömege: 369 gramm.