Bécsi szilveszter: csak a pezsgőspalackok pukkannak

Minden szempontból csendes szilveszter elé néz idén az osztrák főváros: Bécs egész területén tilos a petárda, a tűzijáték, a rakéta, és a város maga sem rendez nagy tűzijátékot. Ráadásul a lakosság is visszafogottan, leginkább a családdal ünnepel majd – derül ki egy felmérésből. (A nyitó képen: szép volt, talán igaz sem volt…)

Akárcsak az előző években, az idén is tilos Bécsben a városhatáron belül a petárdázás, a tűzijáték-rakéta és egyéb pirotechnikai eszközök használata. Ennek oka egyrészt, hogy hanghatásuk óriási megterhelés mind a házi-, mind pedig a vadon élő állatok számára, továbbá sok idős és kisgyerek is nehezen viseli a durrogtatást. Ráadásul a tűzijátékok károsak a környezetre is. Használatukkor szálló por, kén- és nitrogén-oxidok, valamint nehézfémek szabadulnak fel és jutnak nagy mennyiségben a levegőbe, a parkokban, utcákon heverő maradványaik pedig káros anyagokkal szennyezettek.

A rakétázás miatt Bécsben mindig ilyenkor, az év utolsó napján mérik a legmagasabb légszennyezettségi adatokat. Előfordul, hogy a szálló por koncentrációja rövid időre akár a megszokottnak a húszszorosára is emelkedik.

Mivel a cégek és a lakosság számára is egyre fontosabb a fenntarthatóság és a környezetvédelem – a fogyasztói magatartáshoz igazodva –, az ausztriai kiskereskedelmi láncok polcairól mindinkább eltünedezenek a pirotechnikai eszközök. Rainer Will, a kereskedelmi szövetség elnöke elmondta, hogy az idén már leginkább csak a maradék készletet árusítják, és jövő évtől a szokásos helyeken – mint az élelmiszer-diszkontok vagy a barkácsáruházak – már egyáltalán nem lesznek elérhetőek a tűzijátékok.

Általános szabály Ausztriában, hogy a település határain belül tilos mindenfajta, a 2. pirotechnikai osztályba (F2) tartozó tűzijáték – vagyis például a római gyertya, a vezetőpálcás rakéta vagy a bombettatelep használata; működtetésükre csak a szakképesítéssel rendelkezők jogosultak.

A lakosságnál csak az 1. pirotechnikai osztályba (F1) tartozó termékek – például csillagszóró, ördögpatron, konfettiágyú vagy tortagyertya – lehetnek, de ezeket is tilos használni benzinkutak, kórházak, állatmenhelyek és ápolási otthonok közelében. Aki mégis megpróbál rakétázni a város határain belül, az akár 3600 eurós büntetést és büntetőjogi következményeket kockáztat. 

A Gallup Intézetnek az osztrák lakosság körében végzett reprezentatív felméréséből egyébként kiderült, hogy a megkérdezettek négyötöde csendben, durrogtatás nélkül szeretné köszönteni az új évet. A felmérésben részt vevők háromötöde kettesben vagy szűk családi körben tölti majd a szilvesztert, nagy bulit csak kevesen rendeznek.

Akárcsak tavaly, Bécs városa az idén sem tart tűzijátékot szilveszter alkalmából és a koronavírus-járvány miatt ismét elmarad a szokásos év végi rendezvény, a Szilveszteri Ösvény is.