Korona-krízis: Ausztria turizmusa is leállt

(Bécsi tudósítás) Ausztriában a turizmus mára gyakorlatilag leállt: a hazaihoz hasonlóan minimális életjelet is alig mutat már. Az ország a nemzetközi forgalom számára csak nagyon korlátozottan érhető el – írja az aktuális napi helyzetképet bemutató blogjában Kovács Balázs, Bécsben élő és dolgozó magyar turisztikai szakember. (A szerzőnek a beszámolót illusztráló felvételei a gyakorlatilag járókelők nélküli Bécsben készültek ma.)

Ausztria egész területén március 17-től előreláthatólag április 13-ig tart a kijárási korlátozás. Bankok, patikák, benzinkutak és élelmiszerboltok kivételével valamennyi kiskereskedelmi egység zárva tart. Tegnaptól a még nyitva tartó üzleteknek legkésőbb este 7-kor be kell zárniuk. A helyközi közlekedésben a járatok főszabályképpen vasárnapi üzletmenetben dolgoznak. Az osztrák államvasút (ÖBB) hétfőtől (március 23-tól) vasárnapi menetidőre állt át, a csúcsidőkben viszont több járatot indít. A bécsi tömegközlekedés hétfőtől péntekig szombati, a hétvégén pedig vasárnapi menetrend szerint közlekedik. Linzben és Grácban ritkítják a tömegközlekedési járatokat.

A lakosság csak rendkívüli munkavégzés, bevásárlás, idős hozzátartozó ellátása okán hagyhatja el otthonát. Munkavégzésre a halaszthatatlan helyzeteket leszámítva home office javasolt. A kijárási korlátozás megszegőinek akár 3600 euró közigazgatási bírságot kell fizetni. Fontos, hogy közterületen 1 méteres távolságot kell tartani a körülöttünk lévőtől, legföljebb 4 személy mozoghat együtt, olyan, aki egy háztartásban él. A játszóterek a múlt hét óta zárva vannak. A COVID-19 járványügyi intézkedések következtében elnéptelenedő bécsi közterületekről készült videót ITT tekintheti meg.

A koronakrízis gazdasági hatását jól szemlélteti, hogy az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) egy hét alatt 115 600 kérelmet kapott munkanélküli segély folyósításához. Az AMS adatai szerint 41 ezer új munkanélküli a vendéglátásban és a szállodaiparban, 14 ezer az építőiparban és 11 ezer az egyéb szolgáltatások területén állt alkalmazásban. Február végén 400 ezer munkanélkülit tartottak számon Ausztriában. A legtöbb osztrák élelmiszerlánc (Spar, Billa, Hofer) üvegfallal látja el a kasszákat, hogy ezzel is védje alkalmazottait és a vásárlókat a cseppfertőzés elől.

Az élelmiszerláncok munkaerő-hiánnyal küszködnek, a kereskedelmi szakmunkások is besegítenek már. Az időszakosan bezárt Kika és Leiner cégek 400 alkalmazottját átirányítják a munkaerő-hiánnyal küzdő élelmiszerláncokhoz. Az akut munkaerőhiány és munkanélküliség kezelésére a legnagyobb álláskereső portálok összefogásával egy új, ingyenes szolgáltatást (sofort.jobs.at) indítottak, ahol instant munkakörökre keresnek jelentkezőket.

Az osztrák kormány 38 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint!) segélycsomaggal biztosítja a gazdaság stabilitását, újraindítását; ez a második világháború óta a legnagyobb volumenű költségvetésisegély-program. Célja, hogy életben tartsa a gazdaságot és megelőzze a tömeges munkanélküliséget. A gazdaságmentő csomag része egy 15 000 millió eurós gyorssegély a leginkább érintett ágazatoknak; 10 000 millió euró a közterhek és adók átütemezésének, kiváltásának fedezete, 9000 millió euró hitelekhez nyújt garanciát a likviditás megőrzése végett.

Bécs városa a gazdasági kamarával (WKO) összefogásban további 20 millió eurós kríziskeretet különített el a bajba jutott bécsi vállalkozások megsegítésére. A bécsi vállalkozók támogatott likviditási hiteleket és vissza nem térítendő támogatásokat egyaránt igényelhetnek, közterheiket csökkenthetik, átütemezhetik avégett, hogy megmeneküljenek a csődtől. A folyamatosan aktualizált tudósításokból megtudható például, hogy Bécs város közel 300 ezer 65 évesnél idősebb lakosának ad fejenként 50 euró értékben taxiutalványt, hogy az idősek halaszthatatlan ügyintézéseiket megoldhassák, illetve a környező zöldterületekre egészségügyi sétára indulhassanak. Az intézkedés egyszerre szolgálja az idősek közérzetének javítását, másrészt a taxis szektor számára a pótlólagos megrendelést. Az idősek napi bevásárlását a város és önkéntesek együtt segítik, hogy emiatt ne kelljen a veszélyeztetett korcsoportba tartózóknak otthonukat elhagyni.

A bécsi szállodákban a hazájukba hazatérni nem tudó külföldi egészségügyi dolgozóknak elszállásolást és ellátást biztosítanak, ezzel enyhítve a szállodaiparban jelentkező hatalmas forgalomkiesést.

A szövetségi egészségügyi minisztérium COVID-19 gyűjtőportálja, kerületekre és járásokra lebontott információkkal ITT. A krízis bizonyára több hónapig elhúzódik, nyilatkozta az osztrák egészségügyi miniszter. További aktuális és a magyar turisztikai szakma (utaztatás, szállásadás, vendéglátás, fürdők, államigazgatás) számára releváns információk Ausztriából, óránként frissítve ITT találhatóak.

Foto: GD Consulting, Bécs üres belvárosa a Pestis-szoborral