Kevés lélegeztetőgép a spanyol kórházakban

(Tóth Brigitta, Costa Blanca) Folyamatosan érkeznek a teherszállító gépek Madridba, fedélzetükön maszkokkal, védőfelszerelésekkel. Napok óta telítettek a kórházak… ( Nyitó kép: a Kínából érkezett csomag felirata: “Bár óceánok választanak el minket egymástól, ugyanaz a Hold köt  minket össze.” / foto: elespanol.com)

…már a fővárosi létesítmények sem tudják befogadni a koronavírusos megbetegedéssel jelentkezőket. Egyre több helyen várják a betegek a földön fekve, hogy ágyat kapjanak. Az orvosi eszközöknek is híján vannak, ezért utánpótlást rendeltek Kínából.

A kormány mindeközben próbálja bekérni a lélegeztetőgépek adatait a kórházaktól, de folyamatosan akadályba ütköznek. A legtöbb helyről csak azt az információt kapják, hogy még összesítenek. Eddig csak Andalúzia tette közzé az adatot, náluk 1600 eszköz áll a betegek rendelkezésre. 700 új gépet rendelt az egészségügyi minisztérium a kórházaknak, ám az információk híján egyelőre nem tudják, milyen arányban osszák szét közöttük a berendezéseket.

A másik probléma az, hogy összesen egy cég van az országban, amelyik ilyen készülékeket gyárt. Jelenleg 10 ezer euróba kerül egy gép, de azt feltételezik, hogy ez a mennyiség hamarosan a duplájára nő. Nemcsak a cég túlterheltsége miatt, hanem a gazdasági krízis előszeleként is. Madrid mobil lélegeztetőgépeket is próbál beszerezni. Ezeket elsősorban a kórházakon kívül felállított egészségügyi létesítményekbe és a karanténhotelekbe vinnék, hogy ott is rendelkezésre álljon néhány készülék rendkívüli helyzet esetén.

Fotó: heraldo.es

Hatmillió gyorsteszt is úton van már Spanyolországba. A kormány terve az, hogy a karantén mellett ezek segítségével szorítja vissza a megbetegedések számát. Azokon akarják elvégezni a tesztet, akik a fertőzöttek közelében dolgoznak, tehát ápolókon, orvosokon, idősotthonok dolgozóin, lakóin. Aki pozitív eredményt ad, azt azonnal elszigetelik, megakadályozva azt, hogy továbbadja a vírust.

Fotó: Gyorstesztelés Kínában / dw.com

A belügyminiszter tegnap sajtótájékoztatón jelentette be a legfrissebb rendőrségi adatokat. A karantén kezdete, tehát március 13-a óta 102 ezer eljárás indult a kijárási tilalmat megszegők ellen, illetve 932 embert tartóztattak le bűncselekmény elkövetése miatt.

Mindeközben már 47 ezer fölött jár a koronavírusos betegek száma Spanyolországban. Ez azt jelenti, hogy tegnap óta 7 ezer új fertőzöttet regisztráltak a kórházak.

Már 3434-en vesztették életüket a vírus miatt. Bizakodásra ad azonban okot a gyógyultak száma, ami magasabb az elhunytakénál: 5367 személy.