Koronavírus: adományokat várnak

Egy hónap telt el azóta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kijelentette: a COVID-19 vírus terjedése nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetnek minősíthető.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége 32 millió svájci frank összegű adománygyűjtésre tett felhívást, az összegyűjtött alapot pedig a megfelelő egészségügyi szolgáltatásokra, a hatékony tájékoztatásra és felkészítésre, valamint az érintett közösségekkel való együttműködésre fordítják majd. Az akcióhoz a Magyar Vöröskereszt is csatlakozott: március 30-ig várja a döntően a járványra való hazai felkészülés támogatását szolgáló adományokat.

A koronavírus néven ismert járvány eddig 53 országban ütötte fel a fejét, február végéig a megerősített esetek száma Kínában meghaladja a 79 150 fertőzöttet, a világban több mint 83 000 ember betegedett meg. A betegség terjedése ellen szigorú higiéniai előírások megtartásával védekezhetünk a leghatékonyabban, az ehhez szükséges eszközök beszerzéséhez, a megfelelő ellátáshoz, valamint a hiteles kommunikációhoz kezdett adománygyűjtésbe a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC).

A hazai adománygyűjtés célösszege 5 millió forint, amelyet döntően az itthoni felkészülésre fordítanak, egy kisebb részével pedig a Nemzetközi Vöröskereszt munkáját segítik majd. A humanitárius szervezet a felkészülésre és a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, éppen ezért az adományokból befolyt összeget lakossági tájékoztatásra és információs kiadványokra, továbbá egészségügyi eszközök, védőmaszkok és védőruhák, lakosságot segítő védőfelszerelések, valamint fertőtlenítőszerek beszerzésére fordítják.

A Magyar Vöröskereszt felhívja a figyelmet arra is, hogy egy ilyen helyzetben szükség van arra, hogy együttműködő magatartást és szolidaritást tanúsítsunk embertársaink és az érintett közösségek iránt. A járvány alakulása szempontjából létfontosságú a hiteles forrásból tájékozódás is, hiszen a megbízhatatlan helyről származó félinformációk megtévesztők lehetnek.

A szerkesztő megjegyzése: Tisztelt Mészáros Lőrinc Úr! Tisztelt Csányi Sándor Úr! Tisztelt Többi Kőgazdag Urak és Kőgazdag Hölgyek! Tisztelt Orbán Viktor Úr! Tisztelt Jól Fizetett Tisztségviselők! Itt az idő a példamutatásra. Tessék, tessék, lehet adományozni. Az Infovilág Szerkesztősége készen áll arra, hogy közzé tegye: ki, mikor, mennyi pénzt adott a Magyar Vöröskeresztnek a koronavírus elleni küzdelemhez.