Koronavírus fertőzi a számítógépeket is

A G Data arra figyelmeztet, hogy a kiberbűnözők a koronavírus kapcsán kialakult félelmet kihasználva terjesztenek számítógépes kártevőket. Nem ajánlott például a koronavírus ellenszerét vagy megelőzését hirdető e-mailek csatolmányaira vagy linkjeire kattintani.

A bűnözők minden alkalmat – legyen az politikai vagy sportesemény, vagy éppen a koronavírus – ki- és felhasználnak arra, hogy fontos események, fejlemények árnyékában terjesszék saját kártevőiket.

A koronavírussal kapcsolatos számítógépes kártevők terjedését először Japánban észlelték a biztonsági szakemberek. A kiszemelt áldozatok az anyanyelvükön megírt levelet kapnak, amely olyan, mintha a helyi hatóságoktól érkezett volna, és a koronavírus-járvány megelőzésére vonatkozó információkat tartalmaz. A levélben arra figyelmeztetik az olvasókat, hogy a vírus megjelent a környéken, és arra biztatják a címzettet, nyissa meg a csatolt word-dokumentumot a fertőzés megelőzésére vonatkozó információk elolvasásához.

Aki megnyitja, az beengedi a számítógépére az Emotet trójait, miáltal a bűnözők további káros tartalmakat juttathatnak el a megfertőzött gépre. Ha a megcélzott számítógép-használó a word szövegszerkesztőjében a makrók nincsenek engedélyezve, akkor a megnyitott dokumentum felszólítja az olvasót, hogy engedélyezze a tartalmat.

Éppen azért, ha már bárki megnyitotta a mellékletet, legalább a makróhasználatot ne engedélyezze, mert ezzel szabad utat ad a kártevőnek.

Az Emotet a hatodik leggyakrabban előforduló kártevőcsalád volt tavaly – 70 800 (!) különféle változattal. Esztendővel előtte csak 28 ezer változatát ismerték a szakértők. Az eredetileg banki trójaiként működött kártevő a múlt év végén vált újra hírhedtté: rengeteg közigazgatási intézmény, egyetem és kórház esett áldozatául Németországban.

A G Data szakemberei újólag felhívják a számítógép-használók figyelmét arra, hogy a károk elkerülésére használjanak mindig frissített, jogtiszta vírusvédelmi megoldást.