Olimpia közgazdaságból: megmozgatta a magyar diákokat

Sikerrel zárult a 2019–20-i V4-es közgazdasági olimpia magyarországi első for­dulója: a megmérettetésre az ország 17 megyéjéből és a fővárosból is jelentkeztek középiskolás diákok. (A nyitó képen a tavalyi prágai V4-es nemzetközi döntő résztvevői.)

A verseny nemzeti döntőjében – április 18-án Budapesten, a Bölcs Várban – 40 diák mérkőzik majd meg egymással. Ott dől el az is, hogy ki jut be a verseny szeptemberi nemzetközi döntőjébe, ahol Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról is a legjobbak mérhetik majd össze közgazdasági ismereteiket, tudásukat.

A versenyre a középfokú oktatási intézményekben tanulók jelentkezhettek egyénileg, az ország minden pontjáról és a Vajdaságból is. A legtöbben a fővárosból, valamint Bács-Kiskun, Baranya, Győr–Moson–Sopron és Szabolcs–Szatmár–Bereg megyéből regisztráltak a vetélkedőre. A küldő iskolák: a budapesti XIII. Kerületi Ady Endre Gimnázium, a győri, a kiskunhalasi és a veszprémi szakképzési centrumokból, a Budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, valamint a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziuma.

A vetélkedő első, online fordulójának kérdései a közgazdaságtanhoz szorosan kapcsolódó területeket ölelték föl, pl. a közgazdaságtan alapfogalmai és módszertana; a közgazdasági gondolkodás története; mikro- és makroökonómia; nemzetközi gazdaságtan; a világgazdaság aktualitásai; hazai és nemzetközi gazdaságpolitika; az Európai Unió. E területeken kellett a lehető legtöbb helyes választ adniuk a diákoknak a feleletválasztós kérdésekre.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) tavaly tavasszal kötött együttműködési megállapodást cseh, lengyel és szlovák testvérszervezeteivel. Részben ehhez az együttműködéshez kapcsolódva a négy országban a 2019–20. tanévben is megrendezik cseh kezdeményezésre a középiskolásoknak szóló közgazdasági olimpiát, amelynek nemzetközi döntőjében – a nemzeti döntők eredményei alapján – a V4-országokból érkeznek majd a legjobb diákok.

A verseny magyarországi döntőjének április 18-án, az angol nyelvű nemzetközinek pedig szeptember elején Budapesten a Bölcs Vár ad majd otthont. A hazai döntő zsűrije a Magyar Közgazdasági Társaság és a szervező partnerek: a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Tanszéke, a Pénzmúzeum, a Pénziránytű Alapítvány és a Budapest Institute of Banking szakembereiből állnak majd. A nemzetközi döntő zsűrijébe pedig a résztvevő országok közgazdasági társaságai delegálnak tagokat.