Koronavírus: bűnözőknek semmi sem szent

A G Data után a Nemzeti Kibervédelmi Intézet nemzetbiztonsági szakszolgálata is figyelmeztet a koronavírussal kapcsolatos félelmekre alapozó adathalász, zsarolóvírusos tevékenységre.

A szakszolgálat közleménye szerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kíváncsiságra és félelmekre építő csalók jellemzően hamis hírrel keltik fel a megcélzott személyek figyelmét. Például a vírus ellenszerével kapcsolatos áttörésről, alternatív gyógymódokról, egészségügyi eszközök hiányáról és beszerzésükről, megelőző intézkedésekről számolnak be.

Ahogy a G Data által is leírt esetben történt, arra is számítani lehet: azt terjesztik, hogy a vírus az adott településen is felütötte a fejét.

Több esetben rangos nemzetközi szervezetek nevében megfogalmazott leveleket küldenek az adathalász csalók, a többi között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevével is visszaélve arra ösztönzik az internet-használókat, hogy nyissák meg a csatolmányokat. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szakszolgálata szerint a nemzetközi és a hazai közegészségügyi, járványügyi szervek nem küldenek ilyen információkat e-mailben, ekképpen nem is kérnek érzékeny, személyes adatokat, és nem kérik bejelentkezési azonosítók megerősítését, megváltoztatását.

A csaló levelek káros kódokat tartalmazó csatolmányokat, vagy káros webhelyekre mutató hivatkozásokat tartalmazhatnak, amelyek például banki  adatok, vagy pénz megszerzésére törekednek.

Ezért fontos, hogy mindenki körültekintően kezelje az ehhez hasonló leveleket, senki se nyisson ki csatolmányokat, mindig idejében frissítse szoftvereit, használjon antivírus-megoldásokat. A koronavírus-járványról pedig ne a közösségi csatornákról, hanem a hivatalos szervektől tájékozódjunk.