Koronavírus: rengeteg az új fertőzött Bécsben

Az osztrák fővárosban még mindig napi tízezer körül van az új koronavírus-fertőzöttek száma. Ezért a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien biztonságos egészségügyi körülmények közé helyezi irányító központjának hat munkatársát, hogy gondoskodni tudjanak Bécs közösségi közlekedéséről. A dolgozók önként vállalták az elkülönítést.

Mától egy hétre a munkahelyére költözik a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien hat munkatársa, hogy így gondoskodjék az osztrák főváros tömegközlekedésének zavartalan működéséről. A vállalat vezetése azért döntött így, mert Bécsben még mindig nagyon magasak a koronavírus-fertőzésszámok.

A hat dolgozó önként jelentkezett a feladatra; lelkileg is felkészítettek őket az elkülönítésre. Új otthonukban – a cég erdbergi igazgatóságán – a munkahelyük mellett háló- és pihenőhelyiségek, tisztálkodási lehetőség és teljes ellátás várja őket. Ha szükséges, egy hét múlva újabb hat önkéntes váltja őket.

A Wiener Liniennél 2020 februárja óta külön válságstáb foglalkozik a koronavírus-járvánnyal és hatásaival. Folyamatosan elemzik a járványhelyzetet és ennek megfelelően módosítják a cég járványügyi intézkedéseit. A cél, hogy akkor is biztosítani tudják a közösségi közlekedés zavartalan működését, ha sok dolgozó betegednék meg.

Az irányító központban a Wiener Linien 29 munkatársa dolgozik, szavatolja, hogy a bécsi buszok és villamosok menetrend szerint közlekedjenek az év minden napján. Naponta mintegy 120 váratlan eseményt kell megoldaniuk – például, amikor egy tilosban parkoló autó miatt nem tud tovább haladni a villamos. Az ő feladatuk az is, hogy forgalmi zavar után helyreállítsák a közlekedést.