Koronavírus-szűrés bécsi mobil rendelőkben

Azok a bécsiek, akik az influenza tüneteit mutatják és szeretnének megbizonyosodni róla, hogy nem fertőzöttek koronavírussal, mostantól konténer-rendelőkben is megvizsgáltathatják magukat. A vizsgálat előtt mindenkit antigén gyorsteszttel ellenőriznek. Ha negatív, kezelik a tüneteket, pozitív teszt esetén megkezdődnek a védőintézkedések. (Képek: PID/David Bohmann)

Újabb lehetőség áll Bécsben azok rendelkezésére, akik influenza-tüneteket mutatnak (köhögnek, tüsszögnek, lázasak) és szeretnék kizárni, hogy koronavírussal fertőzöttek. Mostantól már mobil konténer-rendelőkben is orvosok várják a betegeket. A mobil rendelők célja, hogy a háziorvososokat és az egészségügyi intézményeket tehermentesítsék, a dolgozókat védjék, és ne alakuljon ki egy esetleges fertőzési gócpont a várótermekben.

A vizsgálat előtt mindenkit tesztelnek koronavírus-antigén gyorsteszttel. Ha ez negatív, az orvosok kezelik a páciens tüneteit, vagy tovább irányítják a háziorvoshoz. Pozitív teszteredmény esetén azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket: előbb PCR-teszt, majd fertőzés esetén következik a kontaktkutatás.

A szolgáltatás a Bécsi Orvosi Kamara és Bécs városának az összefogásával valósult meg. Az első két konténer-rendelőt Favoriten és Ottakring kerületben állították fel, december elejére pedig már várhatóan harminc ellenőrzőpont lesz a városban. Az első hetekben százezer, külön erre a célra beszerzett antigén-gyorsteszt áll rendelkezésre a vizsgálatokhoz.

A szolgáltatást mindenki igénybe veheti, ehhez csupán időpontot kell egyeztetnie a megadott honlapon. Az időpontról három nappal a vizsgálat előtt kapnak értesítést a páciensek.