Koronavírus-teszt: Bécsben otthon, ingyen

Kísérletbe kezdett az osztrák főváros a bécsi cégek alkalmazottainak és családtagjaiknak otthoni koronavírus-tesztelésre. Összesen 60 ezren hetente kétszer ingyenes toroköblítős próbát végezhet. A művelet laptop vagy telefon előtt történik, az online azonosítást követően a mintavételt is rögzíteni kell. Az eredmény 24 órán belül megérkezik. (Toroköblítős PCR-teszt © PID/Jobst)

„Mindenki öblöget” néven kezdett kísérletbe az osztrák főváros és a Bécsi Gazdasági Kamara a koronavírus-fertőzés megállapítása céljából. A bécsi cégek alkalmazottai, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók, valamint a családtagjaik – összesen hatvanezer ember – kaphatnak elsőként lehetőséget, hogy toroköblítős módszerrel végezzenek otthon PCR-tesztet. A próba a résztvevők számára ingyenes, a mintavétel pedig nagyon egyszerű.

A folyamathoz laptop vagy okostelefon szükséges. Először egy online azonosítás történik: a műveletet végzőnek a kamerához tartva meg kell mutatnia személyi igazolványát vagy útlevelét. A mintavétel elvégzéséhez, amit szintén dokumentálni kell, egy videó és egy internetes alkalmazás segít benne. A folyamat rögzítésével biztosan meg lehet állapítani, hogy ki az, aki a mintát adta. Ez a személy így jogosult arra, hogy például fodrászhoz menjen, ami az új osztrák szabályozások szerint már csak 48 óránál nem régebbi negatív Covid-teszttel engedélyezett. Az interneten bizonyított művelet mintáit összegyűjtik és postán küldik el a laborokba. Az eredmény 24 órán belül digitális formában érkezik meg.

A kísérlet első hetében 5590 mintából öt, tehát nem egészen egy százalék lett pozitív. A toroköblítős PCR-teszt ára 8 euró, és ezt a járványügyi törvények értelmében a szövetségi kormány fedezi. A programot a bécsi operatív törzs felügyeli, tagjai döntenek majd a célcsoportok esetleges kibővítéséről is.

Aki PCR-teszt helyett inkább gyorstesztet csináltatna, azt mától ugyancsak ingyenesen megteheti 79 bécsi patikában, előre egyeztetett időpontban. Emellett maradnak a tesztutcák és a mobil orvosi rendelők is. Utóbbiakban a felső légúti tüneteket mutató bécsieket tesztelik, hogy koronavírusosak-e vagy csak megfáztak.

A tesztelési lehetőségek célja egy újabb lezárás elkerülése; ez ugyanis körülbelül 2,1 milliárd euró veszteséggel és 30 000 munkahely elvesztésével járna az osztrák főváros számára.