Koronavírusból gazdasági válságvírus?

Barlai Róbert tőkepiaci szakértő aggódik. Attól tart, miként 2008-ban a Lehman bank csődje, akként 2020-ban a koronavírus lehet az, ami kipukkaszthatja az éveken át fújt tőzsdei lufit.

A vírus remélhetőleg gyorsan megfékezhető lesz, a „medvepiac” hosszabb ideig meghatározhatja a globális gazdasági környezetet.

„Jelenleg közel 1 milliárd ember él komoly korlátozások között – beleértve a szabad mozgásuk erős korlátozását is –, és a szemünk láttára áll feje tetejére a megszokott világ, a fogyasztói szokások… Sorra érkeznek az elemzések a kínai növekedés 1–2 negyedéves összeomlásáról és annak világgazdasági hatásairól, a globális ellátási rendszert érintő kérdésekről” – írja Barlai a privatbankar.hu portálon.

Tény: a Wall Streettől, ahol bevallják, a Kínai Kommunista Párt vezetéséig, amelyik bizonyosan nemcsak töpreng, hanem mélységekbe nyúlóan elemez, jelentkezett már a gazdasági válságveszély vírusa…

Mert Kína gazdaságilag máris megroggyant a Vuhanból világjárványt produkáló koronavírus következményeként. Megrendült a bizalom minden iránt, ami „Made in China”, akár késztermék, akár olyan alapanyag, amit mások szereztek be eddig onnan, nem kis mértékben éppen a gyógyszergyárak. A BBC szerint például 92 százalékkal estek vissza a kínai autóeladások ebben a hónapban, elsősorban a koronavírus miatti veszélyhelyzet miatt. És bizalmatlan a világ: minden és mindenki, ami/aki kínai, vagy annak látszik. Jól érzékelhető a bizalmatlanság a kínai éttermekkel, egyéb üzletekkel, egész kínai kolóniákkal szemben: Budapesten, például, annyira, hogy üresek a kínai vendéglátóhelyet, még azok is, amelyek kiírják, hogy „vietnamiak vagyunk”.

Peking egyelőre biztosan lemondhat arról, amire vágyott, s ami felé nagy ütemben haladt is, hogy rövid időn belül a világ vezető gazdasági ereje legyen. Mindenki más meg aggódhat, hogyan hat ez a saját gazdaságára és a világgazdaságra, amelyhez a – magukban még kuncogó – amerikaiak is millió szállal kötődnek. Európa ugyanúgy, beleértve bennünket…

Csatlakozom Barlai Róberthez, mert egyre többen kérdezik: mit lép ebben a helyzetben mások között a magyar jegybank? „Maradt-e mozgástér a gazdaság élénkítésére, a forint stabilizálására vihar esetén?”

Mert biztosan nem elég, ha csak félünk és nem készülünk a viharra, bármennyire reménykedünk is, hogy mégsem lesz tájfun…