Kifulladóban az építőipari lendület?

A múlt évhez képest még emelkedik, de még az idén már tetőzni látszik az építőipar teljesítménye – közölte lapunkkal Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója, hozzátéve: „Hosszú, meredek emelkedés után a második negyedévben jó néhány céginformációs mutató is az építőipari lendület csökkenését vetíti előre”.

A termelés volumene az előző év azonos időszakához képest még mindig 20 százalék feletti értékeket produkál ugyan a KSH adatait elemezve, de már látszanak a stagnálás jelei. Áprilisban és májusban is csökkent a teljes ágazat termelési mennyisége az előző hónaphoz képest. Ilyen jelenségre már nagyon rég nem volt példa.

Az ellaposodó termelési görbe mellé a második negyedévben már csökkenő cégalapítási számok társulnak. Az idei második negyedévben 1461 cégalapítást tett közzé a cégbíróság, ami 23 százalékkal magasabb 2018 azonos időszakánál, ám 4 százalékkal alacsonyabb az első negyedéves értéknél.

„Leírni azért még korai lenne az ágazatot, számos pozitív tényezőt lehet továbbra is felsorakoztatni az ágazat mellett” – folytatja elemzését az Opten szakértője. Egyrészt a tendencia egyelőre csak ez éven belül látszik ellaposodni, az előző évihez mért összesített növekedés még mindig rendkívül magas. Másrészt az ingatlanárak továbbra is kitartóan emelkednek, ami az épületek építésére még jó darabig ösztönző hatással lehet. Harmadrészt a kormányzat továbbra is elkötelezettnek látszik a laza és támogató környezet hosszú távú fenntartásában.

A cégmegszűnéseket tekintve rekordnak számító alacsony értéket produkált az ágazat a második negyedévben. Mindössze 879 céget törölt a cégbíróság, ami a múlt öt év legalacsonyabb negyedéves értéke. A megszüntetéshez vezető eljárások között továbbra is a kényszertörlések dominálnak (1005 új eljárás), de a felszámolások száma is szintén magas: 204. A partnerek és hitelezők számára legkedvezőbb megszüntetési eljárásból, a végelszámolásból pedig továbbra is kevés van (138 induló új eljárás).

Az Opten cégfluktuációs index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) második negyedévre vonatkozó értéke átlagosan 17 százalék körül mozgott az építőiparban. A megyéket tekintve a CFI Somogy, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében érte el a legjobb értékeket; a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.

„Már most is igen izgalmasan alakulnak az építőipar céginformációs mutatói, és mint általában, várhatóan a következő időszakban is az építőipar reagál a leggyorsabban a gazdaság hullámzásaira, így érdemes kiemelten figyelni a következő időszak építőipari értékeit is” – összegezte elemzését az Opten igazgatója.