Kovács: „lincsel az Európa Tanács vezetője”

Most már tényleg ébredjen fel Brüsszel! Nemhogy megbüntetné, inkább pénzt ad a még nagyobb és nagyobb hatalomra törő magyar kormányzatnak, és ezzel hozzájárul a magyar ellenzék gyengítéséhez – erről jelent meg cikk a The New York Timesban.


A koronavírust használja fel a magyar és a lengyel kormány az ellenzék megbüntetésére – állítja a New York Times terjedelmes cikkben, amelyben az Európai Uniót a szerző, Steven Erlanger nemcsak tehetetlennek, de bűntársnak is minősíti. Mivelhogy pénzügyi támogatásával hozzájárul ahhoz, hogy még nagyobb hatalmat ragadjon magához a két ország vezetése, s így ahhoz is, hogy a rezsimek ellehetetlenítsék az ellenzéküket. Az uniónak tehát szerinte nem pénzt kellene osztania számukra, hanem megbüntetnie a két országot a jogállam semmibevétele miatt.

Bár a mostani járványhelyzetben az EU – ismeri el a cikk szerzője – nem véletlenül ítélt meg magasabb összeget a koronavírus elleni védekezésre a legszegényebb és gyenge egészségügyi rendszerrel rendelkező államoknak, kiderült, hogy Olasz- és Spanyolországban jobb helye lett volna a támogatásnak.

A cikkíró a magyar kormányzatról kialakított véleményét friss információkra alapozza, értesült a fővárosi önkormányzatot ért támadások részleteiről, az iparűzési adó elvételéről épp úgy, mint a parkolási bevételek megvonásáról az ingyenes parkolás bevezetésével., valamint a gödi Samsung gyár területének átminősítéséről is tudomása van.

Az európai stabilitási kezdeményezés, a European Stability Initiative elnevezésű think tank alapítója, Gerald Knaus szerint az igazságtalan pénzelosztás, valamint az, hogy az Európai Parlament nemegyszer felszólította az Európai Bizottságot a szankciók alkalmazására – aminek következtében hazánk és Lengyelország elveszítheti uniós szavazati jogát, ám még sem tett semmit az uniós vezetés – nos, ez nemcsak abszurd, de figyelmeztetés is kell legyen: Ébresztő, Brüsszel!

Ráadásul három nappal a pénzosztás előtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt állította, hogy az Európai Unió semmit sem tesz Magyarországért a koronavírus-válságban. A helyzet iróniája, véli a szerző, hogy épp akkor hozták nyilvánosságra a támogatási alapokat, március 30-án, amikor a magyar parlament felruházta Orbánt a rendeleti kormányzás jogával. Varga Judit igazságügyi miniszter pedig kettős mérce alkalmazásával vádolja Brüsszelt.

BBC Hard Talk című műsorának adott interjút Kovács Zoltán államtitkár, politikai lincseléssel és hazugsággal rágalmazza Brüsszelt, mert nem engedi, hogy Magyarország a saját útját járja, amikor kihívásokkal szembesül a koronavírus idején. Stephen Sackur viszont – szemben a CNN-es Christiane Amanpourral – nagyobb felkészültségről tett tanúbizonyságot, az asztalára bekészített anyagokat, idézeteket jókor, jó helyen szúrta be Kovács érvelései közé.

A Magyarországon bevezetett időhatár nélküli rendeleti kormányzásra rákérdező 23 perces interjúban – amelynek egyelőre csak egy rövid beharangozója elérhető – Kovács tagadta, hogy diktatúra lenne Magyarországon, hisz szerinte az ország vezetése az alkotmányához és a jogállami normákhoz tartja magát.

A riporter idézett az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejčinović Burić Orbánhoz intézett aggódó hangú márciusi leveléből, amely Kovács állításaival nem volt teljesen összhangban. Mire a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár azzal védekezett, végtelen az ellenük felhozható igaztalan kritikák száma, 2010 óta szinte már megszokták. 

„Kovács úr, csak nem akarja politikai lincseléssel megvádolni az Európa Tanács vezetőjét?”– kérdezte a riporter. „Hát, dehogynem, amikor a nyugati sajtón és a liberális európai pártokon keresztül vádolnak minket!” – jött a válasz, majd Kovács Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnökének nem igazán egyértelmű nyilatkozatával takarózott. Mire Sackur: „Értem én, tisztelettel, de ön egy biztost idéz, én pedig többet is tudnék, ennek ellenkezőjét állítva, de vegyük csak a bizottsági elnök, Ursula von der Leyen véleményét!”

Kovács közölte, állnak minden vizsgálat elé, hogy Brüsszel meggyőződhessen róla, Magyarország épp azt teszi, mint másik négy tagállam, ahol szintén nincs időkerete a rendeleti kormányzásnak. Majd hozzátette, nem érdekli többé Magyarországot ez a fajta politikai vélemény. Egyúttal arra kérte az újságírót, vegye figyelembe, helyes úton jár a magyar kormány, amikor rendelkezéseket hoz, hisz’ nálunk nem az a helyzet, mint Nagy-Britanniában, Olaszországban vagy éppen Spanyolországban.

Magyarország ura a helyzetnek és ezt a koronavírusra vonatkozó adatok is egyértelműen bizonyítják – állította Kovács Zoltán államtitkár.