Mi van a hómezők lovagjával?

(Németh Árpád) Tényleg életmentő szívműtéten esett át az észak-koreai vezető? Nem tudható, mi történik a titkok hazájában. Ez érthető, hisz’ még az sem egyértelmű, mikor született a „mennyből érkezett óriás”. (Észak-Korea által kiadott hivatalos fotó – keltezés nélkül / Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Egy biztos: Kim Dzsongun nem jelent meg a nyilvánosság előtt április 15-én, Észak-Korea legnagyobb nemzeti ünnepén; az 1912-ben született államalapító, Kim Ir Szen születésnapján. Pedig egy világért sem mulasztotta volna el.

Néhány nappal korábban, április 12-én ugyanis megműtötték a jongbjoni atomlétesítményhez, az Észak-Korea atomfegyver-gyárához közeli Hjangszan kórházban – legalábbis ezt állítja a Daily NK. A kórház – a portál értesülése szerint – kizárólag a Kim családot kezeli.

A Daily NK az első, sokkoló hír után pontosított, és az írta: kettő helyett csak egy forrása támasztotta alá az információ hitelességét.

Kim Dzsongunon szívműtétet hajtottak végre, és miután állapota stabilizálódott, a kezelésére kirendelt orvosok zöme visszatért Phenjanba. A lábadozó vezetőt a Hjang Szan villába szállították. A korábbi őrséget nagyjából 30 tagú testőrsége váltotta fel – ezeket a részleteket közölte a dél-koreai székhelyű, de kizárólag észak-koreai eseményekkel foglalkozó Daily NK.

A cenzúra világbajnokaként számon tartott Észak-Koreában magától értetődően álhírnek minősítettek minden, a vezető egészségi állapotával kapcsolatos információt.

„Kim Dzsongun elnök vezeti a párt központi bizottsága politbürójának ülését” – a Phenjani Idők április 18-i számának fényképpel alátámasztott, négyhasábos címével cáfolta a műtétről szóló tudósítást az észak-koreai hírügynökség, a KCNA. A fénykép készítésének időpontja azonban a cikkből nem derül ki.

Washington figyeli az életveszélyes állapotban levő észak-koreai vezető állapotával kapcsolatos híreket – ezt viszont már a CNN jelentette kormányzati forrásra hivatkozva. Egy másik, a hírszerzéshez közelálló forrása szerint Kim egészségi állapotát az USA szoros megfigyelés alatt tartja. Ezt Robert O’Brien, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója is megerősítette.

Ugyanakkor egy dél-koreai illetékes azt mondta Kimről: „vélhetően Phenjanon kívül tartózkodik más magasrangú észak-koreai vezetővel együtt”.

Nagyon kevesen vannak beavatva Kim személyes életébe – emlékeztet a szöuli Kookmin Egyetem professzora. „A beavatottaknak nincs késztetése, hogy fecsegjenek, hisz kedvesebb az életük” – mondta Andrei Lankov.

Az amerikai elnök mindenesetre „sok szerencsét” kívánt Kimnek.

„Nagyon jó kapcsolatot ápoltunk… Ha valóban olyan állapotban van, mint amiről írnak, akkor az egy nagyon súlyos állapot. A legjobbakat kívánom neki” – mondta Trump amerikai újságírók előtt még azok után is, hogy második találkozója Kim Dzsongunnal zátonyra futott.

Lehet, hogy sosem fog kiderülni, vajon Kim Dzsongun az országában el nem ismert koronavírus-járvány miatt volt-e tartózkodó 2020. április 15-én vagy valóban beteg.

Eléggé rejtélyes életrajza azonban mindenképpen érdekfeszítő. Még azt sem tudni ugyanis, hogy pontosan mikor született.

Az állami média szerint 1982. január 8-án örvendeztette meg Észak-Korea népét a dicső utód világra jötte. A dél-koreai hírszerzés szerint azonban egy évvel később. A jubileumi 1982. év jobban hangzott, mert épp 70 évvel korábban született a más említett államalapító nagyapja, Kim Ir Szen.

Zsenge gyermekkorában egy angol tannyelvű svájci, gümlingeni magániskola diákja volt 1993–98 között „Csol-pak”, illetve „Pak-Csol” fedőnéven. Szégyenlős, ám jó tanulóként emlékeznek rá vissza – aki rajongott a kosárlabdáért. Ez némiképp érthető, hisz testmagassága felnőtt korára érte el a 170 centit. Órákon át volt képes egyébként Michael Jordannak, a Chicago Bulls szupersztárjának a ceruzaportréjával bíbelődni.

Később egy kicsit egy Bern melletti, könizi állami iskolában tanult, majd a helyi észak-koreai nagykövetség alkalmazta.

Nemzete 2010-ben ismerte meg. Egy pártkongresszus végén az első sorban ült, csupán két székkel odébb apjától.

Korábban féltestvére, Kim Dzsongnam volt a kijelölt utód, aki azonban 2001-ben kiesett az apa, Kim Dzsongil kegyeiből, miután hamis útlevéllel próbált eljutni a tokiói Disneylandbe, ám lebukott.

Kim Dzsongnammal 2017-ben végeztek Malajziában – akkori vélekedések szerint észak-koreai ügynökök.

A féltestvért megmérgezték a Kuala Lumpur-i reptéren, Phenjan azonban még azt is tagadta, hogy a Kim Csol álnéven utazó Kim Dzsongnam a kegyvesztett mostohatestvér.

Kim Dzsongun pályafutása 2010-től kezdett szédületesen ívelni felfelé. Abban az évben – amikor 27-28 lehetett – dedzsanggá léptették elő. Az amerikai hadseregben a tisztség egy négycsillagos tábornoknak felel meg.

Apja 2011-ben bekövetkezett halála után nem volt nyomban világos, ki örökli az észak-koreai trónt.

A helyi lapok azonban rövidesen eloszlattak minden kételyt, és „nagy utódként”, „a párt, a sereg és a nép kivételes vezetőjeként”, „a Főparancsnok Kim Dzsongillel azonos, tisztelt elvtársként”, sőt egyenesen „a mennyből érkezett óriásként” cikkeztek róla.