Közbeszerzési kartell – meggyűlt velük a Versenyhivatal baja

A Gazdasági Versenyhivatal 42,8 millió forintos bírságot szabott ki három építőipari vállalkozásra piacfelosztó és árrögzítő magatartásuk miatt. A cégek színlelt versennyel próbáltak megszerezni egy bajai állami beruházást. (A nyitó képen a cikkben szereplő épület.)

A versenyhatóság vizsgálata feltárta, hogy három építőipari cég jogsértő módon összejátszott a bajai Deák utca 11–13. szám alatti kormányhivatali épületenergetikai felújítására kiírt közbeszerzésen. A vállalkozások az ajánlattételkor, tavaly augusztus-szeptemberben összehangolták magatartásukat azért, hogy az általuk kijelölt Ponty-Poronty Kft. nyerjen. A tendert kiíró Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal szakembereinek azonban szemet szúrt, hogy a dokumentációkon ugyanazon cég fejléce szerepel, emellett a véletlennel nem magyarázható azonosságok találhatóak az ajánlatok tartalmában is (így bizonyos, részletezett munkadíj- és anyagköltségek minden egyes tételsorukban teljesen megegyeztek), ezért értesítették a Gazdasági Versenyhivatalt.

A versenyhatóság rajtaütést tartott a vállalkozásoknál, ahol további közvetlen bizonyítékokat szerzett az összejátszásra. Ezek alapján egyértelműen megállapítható volt, hogy a cégek összehangoltan, közösen elkészített ajánlatokkal próbálták segíteni egyikük tendernyertességét, majd – az ajánlatkérő észleléséig – a közbeszerzési eljárás alatt is folytatták a tiltott együttműködést.

A Versenytanács összesen 42,8 millió forintos bírságot szabott ki a jogsértésért a Ponty-Poronty Kft.-re, az Operon Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re és az Építő Szolgáltató Bt.-re. A döntés figyelembe vette a többi között, hogy a GVH különösen súlyos jogsértésként tekint a közbeszerzési eljárásokkal összefüggő versenykorlátozásra, a szóban forgó összejátszás pedig ezen belül is a legsúlyosabb kategóriába tartozó, piacfelosztó és árrögzítő magatartás volt.

A hatóság tekintettel volt ugyanakkor arra is, hogy a cégek kis-és középvállalkozások, továbbá az eljárás alatt mindhárman elismerték a jogsértést, lemondtak a jogorvoslati jogukról és utólagos megfelelési program bevezetését vállalták. (Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/39/2021.)