Kúria: 11 000 millió forint kartellbírság a Nitrogénműveknek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte a Nitrogénművek csoport (a Bige Holding Csoport tagja – a szerk. megj.) 11 000 milliós bírságának végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztási kérelmét. (A nyitó kép: Nitrogenmuvek Zrt.; a vállalat honapjáról.)

A nemzeti versenyhatóság tavaly októberben szabott ki rekordösszegű, 1105 millió forintos bírságot a Nitrogénművek csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. A résztvevők fele önként elismerte a kartellt, a cégcsoporton kívül pedig a többi érintett be is fizette (illetve az előírtak szerint törleszti) a kirótt bírságot. A Nitrogénművek csoport azonban bíróságon támadta meg a döntést, egyúttal kérve a versenyhivatali határozat végrehajtásának – így a bírság befizetésének – felfüggesztését mindaddig, amíg az akár évekig tartó, teljes jogorvoslati eljárás le nem zárul.

A bíróságok megvizsgálták a vállalatcsoport érveit, és egybehangzó döntést hoztak: előbb a Fővárosi Törvényszék, majd – immár jogerősen – a másodfokon eljáró Kúria is elutasította a Nitrogénművek halasztásra vonatkozó kérését, mivel nem látták bizonyítottnak, hogy a cégek működése valóban ellehetetlenülne. A Nitrogénművek csoportnak így a versenyhatósági döntés érdemi felülvizsgálatának menetétől függetlenül, haladéktalanul be kell fizetnie a bírság teljes összegét, valamint az eredeti (tavaly őszi) fizetési határidő óta felgyülemlett késedelmi pótlékot, amely immár mintegy 300 milliós millió forint, és a bírság teljes befizetéséig tovább növekszik.

Mivel a vállalatcsoport a Kúria döntését követően eddig a bírságösszeg nagyjából 5 ezrelékét rendezte, a Gazdasági Versenyhivatal a Kúria döntése alapján – jogszabályi kötelezettségének eleget téve – az adófizetők pénzének védelme végett elrendelte a pótlékkal növelt bírsághátralék végrehajtását.