Bécsben a mostani felére csökkentik a növényvédőszerek mennyiségét

A bécsi közgyűlés egyhangúlag fogadta el az osztrák főváros új stratégiáját a növényvédőszerek használatáról, amelynek célja, hogy 2030-ra feleannyi mezőgazdasági vegyszert használjanak a város területén, mint most. A stratégia fő elemei: képzés és a szabályok szigorítása. (A nyitó képhez: bio-zöldségek Lobauból © PID / C. Jobst)

Bécs városa a hatáskörébe tartozó területeken már az 1980-as évektől kezdve elkezdte csökkenteni a felhasznált növényvédőszerek mennyiségét, és teljesen felhagyott a problémás mezőgazdasági vegyszerek – például a glifozát – alkalmazásával, most azonban még egy lépéssel tovább ment. A biodiverzitás és különösen a rovarfajok sokféleségének megőrzése végett stratégiát dolgozott ki a város területén felhasznált növényvédőszerek mennyiségének minimalizálására.

Az egyeztetés még 2018-ban kezdődött, a stratégia kidolgozásába minden érintettet bevontak. A városi környezetvédelmi hatóságok és mezőgazdasági cégek képviselői éppúgy részt vettek benne, mint a kiskerttulajdonosok és környezetvédelmi szervezetek, valamint az állami környezetvédelmi szervek. Az így létrejött stratégia tulajdonképpen egy közös ernyőt képez, amelyet minden résztvevő elfogad és lépésről lépésre megvalósít.

A megvalósítást szolgáló intézkedések között szerepel a résztvevők képzése, valamint a növényvédőszerek ház körüli és kiskerti felhasználására vonatkozó törvényi feltételek szigorítása. A stratégia központi eleme a bécsi mezőgazdaságban a fenntartható termelési és növényvédelmi módszerekre való folyamatos átállás, illetve a regionális élelmiszer-ellátás ösztönzése. Ebben támogatja a mezőgazdasági vállalkozásokat Bécs városa és a Bécsi Mezőgazdasági Kamara bio cselekvési terve is.

„Új, átfogó stratégiájával Bécs városa élen jár az osztrák tartományok között és azt szeretné elérni, hogy állami szinten is bevezessenek ilyen irányba mutató kezdeményezéseket. Például: az eddiginél könnyebben lehessen hozzáférni az ilyen jellegű adatokhoz, több kutatást és fejlesztést végezzenek ezen a területen vagy támogassák azokat a településeket, amelyek önként ilyen vállalásokat tesznek” – mondta Jürgen Czernohorszky, Bécs klímavédelmi tanácsnoka a stratégia elfogadása alkalmából.