A kutatás és fejlesztés egyelőre a költségvetési alku vesztese

Herczog szerint, ha azt szeretnénk, hogy a világ befektetéseinek továbbra is legalább az egytizede vagy még nagyobb aránya történne az EU-ban, akkor előtérbe kell helyezni azokat a projekteket, amelyek jó eséllyel megtérülnek és látható bennük a siker. „Azoknak a kutatási projekteknek a kiválasztása, amelyek a lehető legnagyobb hozamot tudják előteremteni már önmagában sem egyszerű feladat, de az európai kutatás vezető szerepének és tudományos kiválóságának megőrzése szempontjából nélkülözhetetlen” – érvelt a képviselő a Magyar Kutatási-Fejlesztési és Innovációs Iroda által szervezett rendezvényen.

„Meg kell találnunk annak a módját is, hogy a versenyszektor befektetni való pénze az Európai K+F projektekbe áramoljon be. Jelenleg a versenyszektor pénzének jelentős része nem a kutatásokba, innovatív tervekbe, avagy innovatív vállalkozásokba folyik, hanem valahova máshova” – fogalmazott a képviselő, aki határozottan úgy látja, hogy a Tanács javaslata az Unió következő hétéves büdzséjére nem szolgálja ezt a célt. „Nem nevezhetjük sikeresnek azt a büdzsét, amelynek a K+F+I a vesztese. Innováció és K+F nélkül Európa nem fog kilábalni a válságból, nem lesz növekedés és nem lesznek új munkahelyek, hiszen egyre kevesebb uniós forrás jut innovációra, ezzel párhuzamosan a nemzeti források is elapadóban vannak” – hangzott el.

„A pénzügyminiszterek tanácsa úgy látszik, nem érti, hogy ha több pénz áramlik szét az innovatív projektekre és a munkahelyek kétharmadáért felelő KKV szektorba, akkor Európa dinamikusabban növekvő gazdasági teljesítményre is képes lehet” – állítja Herczog. „A költségvetési tárgyalások még nem értek véget, ezért az EP, a polgárok és a gazdasági szereplők egységes hangjára van szükségünk ahhoz, hogy véget vessünk a megszorításnak” – szólított fel a képviselő.