Kutatók éjszakája, 2023: Magyarországon az Európai Unió támogatásával

Mint sok év óta már, az idén is megrendezik Európa-szerte és hazánkban is a „kutatók éjszakáját”. Magyarországon először 17 évvel ezelőtt tartották meg az eseményt, akkor még meglehetősen szegényesen. Aztán mind gazdagabbá vált a hagyomány, amely szerint szeptember utolsó péntekén (és néhány éve már szombatján is) kutatóintézetek, egyetemek, könyvtárak, levéltárak, múzeumok, hatósági laboratóriumok nyitják meg kapujukat a nagyközönség előtt.

Az Európai Unió Marie Skłodowska-Curie kezdeményezésére szervezett eseménysorozat célja, hogy közelebb hozza a nagyközönséghez a tudományos kutatást és a kutatókat, egyben Európa-szerte támogassa a kiváló kutatási kezdeményezéseket, és felkeltse a fiatalok érdeklődését a tudományos kutatói pálya iránt, valamint bemutassa a kutatók munkájának a mindennapi életre gyakorolt hatását.

Miközben az állam eladósodása és a szociális szféra erősítése az ország jelenét meghatározó tényezők, aközben a humán erőforrások kiaknázása, a tudomány támogatása és a környezetvédelem a gazdag jövőt kínálják. A technológiai fejlődés egyre több munkahelyet kínál, viszont mind kevesebben érdeklődnek a háttere iránt. Erre a kihívásra ad választ az innovációs lánc minden elemét bemutató „kutatók éjszakája”, amely igen fontos megjelenési lehetőség a hazai fejlesztői szférának a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Az országos rendezvény segíti az oktatási intézmények és a gyakorlati helyet biztosító vállalatok együttműködése által a tudományban, technológiában, mérnöki munkában és matematikában rejlő sokszínű lehetőségek felfedezését és a mindennapjainkat befolyásoló folyamatok megértését.

A készségek európai évében felhívjuk a figyelmet a fiataloknak a jövő építésében és a műszakilag fejlettebb, egyben környezetkímélőbb és digitalizáltabb világ létrehozásában betöltött szerepére. A szervezők nemcsak előkészítik és megvalósítják a „kutatók éjszakáját”, de értékelik is az eseményt, továbbá folyamatos akciókkal fenntartják az érdeklődést a következő évi rendezvényig.

Rendkívül gazdag az idei kínálat: Magyarország minden megyéjében, mintegy 70 településén több mint 190 intézmény 2600-nál is több programot kínál 10 tudományágban. Ahogy eddig is, minden programon ingyenes a részvétel, bár vannak olyan események, ahol a helyszűke miatt a szervezők előzetes jelentkezéshez kötik a belépést. A rendezvény központi honlapja a www.kutatokejszakaja.hu, amelyen tudományterület, helyszín, idősáv, ajánlott életkor alapján lehet programokat keresni, illetve az is megnézhető, hogy van-e még hely a regisztrációhoz kötött programokra. A Hírek rovatban számos érdekesnél érdekesebb program leírása jelenik meg, segítve a választást.

Az Európai Unió megbízásából a Marie Skłodowska-Curie Akciók részeként egy konzorcium teremt országosan hátteret a magyarországi programokhoz. Tagjai: a Regionális Tudásközpont, a Nők a Tudományban Egyesület, az Óbudai Egyetem, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Hétfa Kutatóintézet. A rendezvény megvalósítását természetesen az Európai Unió nyújt nagyvonalú támogatást. A látványosabb és gördülékenyebb rendezést számos magyarországi támogató is segíti, listájuk a „kutatók éjszakája” honlapján tekinthető meg.