Lankadatlan a győri ingatlanpiac – folyamatos a drágulás

Havonta átlagosan egy százalékkal nőtt tavaly az ingatlanok négyzetméterára Győrött – derül ki a Duna House elemzéséből. Az északnyugat-dunántúli megyeszékhelyen 2018 végére már minden épülettípus esetében jócskán meghaladta a 300 ezer forintot, az új építésű ingatlanok négyzetmétere ennek másfélszerese, már 450 ezer forint körül mozog. Bár az ingatlanpiaci forgalom erősnek tekinthető, a szakemberek további bővüléssel számolnak az idén. (Nyitó képünkön: példára serkentő módon fölújtott házak a győri Hunyadi utcában.)

Ez is Győr, a város korzójának egyik patyomkin-háza. Kívül huj, belül juj; itt aligha fognak 400 ezer forintos négyzetméteráron elkelni a lakások.  

Győrött évről-évre kétezernél is több ingatlan-adásvételt bonyolítanak le, amellyel az egyik legforgalmasabb városnak tekinthető hazánk ingatlanpiacán. Nem csupán a használt, hanem az új lakások iránt is élénk a kereslet, az értékesítés tekintetében a négy folyó városa a nagy keleti vetélytársat, Debrecent is felülmúlja. Nagyon sokan befektetési céllal vásárolnak: az ötven-hatvan négyzeteres új lakások bérleti díja meghaladja a 120 ezer forintot. (Az más lapra tartozik, hogy mindenki fizeti-e utána a 15%-os adót…)

A panellakások átlagos eladási ára 19,2 millió forint volt (366 ezer Ft/m2), a téglaingatlanok 27,6 millió forintért (350 ezer Ft/m2) cseréltek tulajdonost. A házak esetében 48 millió forintos átlagos vételárról beszélhetünk, a négyzetméterár 327 ezer forint. Az ország nyugati felében ugyanúgy folyamatosan nőnek az ingatlanárak, mint a fővárosban. Győr fekvése ráadásul nagyon kedvező: közúton, vasúton másfél óra alatt elérhető Budapest és Bécs is. A piaci előnyöket kihasználandó, Duna House irodát nyitott a győri belvárosban, és bővítette szakértői számát is.