Az igazán segítőkész kormányok látványosan csökkentik az energiahordozók áfáját

(Írta: Giulia Carbonaro  & Natalie Huet, magyar változat: Mátrai Anna  Megélhetési válsághoz vezetett az infláció rekord mértékű növekedése Európában. Míg Magyarországon épp a rezsiköltségek emelése, a “rezsicsökkentés csökkentése” mellett döntöttek, addig más európai országok most dolgozzák ki a támogatásokat, hogy az állampolgároknak segíthessenek a téli fűtési szezon előtt. Sok európai család érzi úgy, hogy mostanában, amint megkapja a fizetését, az el is tűnik a növekvő élelmiszer- és üzemanyagárak, az egyre magasabb albérletárak és rezsiköltségek miatt. Az eurózóna 19 országában júliusban újabb rekordot döntött az infláció mértéke: 9,8%-ra nőtt. 

Egyelőre nem látszik, hogy lenne megoldás az európai energiaválságra. A földrész országainak vezetői arra készülnek, hogy Oroszország teljesen elzárja az Európát ellátó gázvezetékeket, válaszul az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciókra.

A belga miniszterelnök, Alexander De Croo arra figyelmeztetett, hogy a legkomorabb becslések szerint legalább 10 kemény télre kell számítani Európában a kialakult helyzet miatt. Az Európai Unió tagállamai felelősek a nemzeti energiapolitikájukért, és az EU-s szabályok lehetővé teszik számukra, hogy olyan „vészhelyzeti” intézkedéseket hozzanak, amikkel mérsékelhetik a fogyasztók költségeit.

Egyesült Királyság

Bár az Egyesült Királyság már nem része az Európai Uniónak, a szigetországban a legtöbb szolgáltatásra kiterjesztették az ársapkát. Ennek ellenére is az egekbe szöktek az energiaárak. Szakértők szerint legalább 3500 fonttal (4136 euróval) növekszik évente az emberek költsége. A legborúlátóbb előrejelzések szerint ez akár hatezer fontra (7090 euróra) is emelkedhet.

A York-i Egyetem kutatása arra jutott, hogy 2023 elejére a brit családok több mint fele az üzemanyag-hiány áldozatává válik. A két miniszterelnök-jelölt, Liz Truss és Rishi Sunak közötti vita legfontosabb kérdése ezért az, hogyan kezelnék a megélhetési válságot, ha megválasztják őket.

A brit kormány korábban egyszer már döntött: 400 fontnyi összeget jóváír a háztartásoknak. Az összeget vagy automatikusan átutalják az energiaszolgáltatónál nyilvántartott számlájukra vagy külön igényelhetik. Azoknak a háztartásoknak, amik már kaptak segítséget a kormánytól, további egyszeri, 650 fontos támogatást biztosítanak. A nyugdíjasok is még 300 font támogatást kapnak, és a mozgáskorlátozottak szintén kapnak plusz 150 fontot, hogy ezzel is hozzájáruljon a kormány a megnövekedett költségekhez.

Olaszország

Olaszország augusztus elején fogadott el egy 17 000 millió eurós csomagot, amellyel a vállalkozásokat és a családokat segítik. Az olasz kormány januárban 35 000 millió eurót már elkülönített, hogy a megélhetési válságot enyhítse, a most elfogadott összeg ezt egészíti ki.

A Reuters hírügynökség birtokába jutott tervezet szerint a kormány a júliusban bejelentett 200 eurós egyszeri juttatást kiterjesztené azokra az alacsony és közepes jövedelemmel rendelkező olasz állampolgárokra is, akik korábban erre nem voltak jogosultak.

Az olasz kormány egyben bejelentette: kész megadóztatni azokat a cégeket, amik a magasabb energiaárakból extraprofitra tesznek szert. Emellett európai szinten is javasolta az üzemanyagár-stop bevezetését az áremelkedés mérséklése végett.

Spanyolország

Olaszországhoz hasonlóan a spanyol kormány is az energiacégek megadóztatását fontolgatja, és az így befolyt összegből támogatná azokat az állampolgárokat, akiknek nehézséget okoz a rezsi kifizetése. Madrid az energiaköltségek áfaját az eddigi 21%-ról 10%-ra, a villamosenergia esetében pedig 7%-ról 0,5%-ra csökkentette.

Spanyolországban – akárcsak Portugáliában – egy évig érvényes gázár-stop lépett hatályba, amit az Európai Bizottság is jóváhagyott. Az ársapkának köszönhetően a fizetendő összeg megawattóránként 50 euró alatt marad.

Franciaország

Franciaországban szintén egyszeri segítséggel támogatják az embereket, ám a 100 euró, amit adnak, sokkal kevesebb, mint amit az Egyesült Királyság vagy Olaszország nyújt.

A francia kormány ugyanakkor az állami energiaszolgáltatót, az EDF-et kötelezte arra, hogy a következő egy évre 4%-kal korlátozza a villamosenergia nagykereskedelmi árát. A lépéssel az állami cég közel 8400 millió eurótól esik el.

Visszafogták az országban a villamosenergia-fogyasztásra kivetett adót is. A lépéssel a háztartások így 22,50 euró helyett mindössze 1 eurót kell, hogy fizessenek, míg a vállalkozások csupán 0,50 eurót.

Dánia

Júniusban a dán döntéshozók az időseket illető készpénzjuttatásról döntöttek. További, összesen 3100 millió dán korona (417 millió euró) értékben pedig más intézkedésekről, melyekbe beletartozott az energiaárakra kivetett adó csökkentése.

A dán parlament elfogadott egy 2000 millió dán korona (269 millió euró) értékű „hőcsekket” is, amivel 400 ezer rászoruló háztartást támogatnak.

Németország

A német kormány ígéretet tett arra, hogy 2024 márciusának végéig 19-ről 7 százalékra csökkenti a földgáz áfaját. Elfogadtak még két, 30 000 millió eurós segélycsomagot, hogy így segítsenek az idén az állampolgároknak a megnövekedett energiaárak kifizetésében.

Minden adófizetőnek egyszeri, 300 eurós energiaár-átalányt ajánlanak, amit munkáltatóikon keresztül kaphatnak meg. A családok gyermekenként még 100 eurónyi családi pótlékot kapnak, az állami segélyeket igénybe vevők pedig egyszeri 200 eurós juttatásban részesülnek. A lakásfenntartási támogatást élvezők 270 eurót kapnak az államtól.

A fenti támogatásokon kívül csökkentették a tömegközlekedési jegyek és bérletek árát is. 

A segítség ellenére azonban a német háztartásoknak közel 480 euróval többe kerül majd a gáz, mert októbertől bevezetnek egy új illetéket, ami az orosz gázszállítmányok pótlásának költségeit segít fedezni a közmű-szolgáltatónak.

Hollandia

A holland kormány az infláció mértékét ebben az évben 5,2%-ra várja, ezért a támogatásra jogosult családoknak 800 eurós energiaár-juttatást szavatol. A gáz és villamosenergia adóját 21 százalékról 9%-ra csökkenti. Az üzemanyagoknál hasonlóan, 21% helyett csupán 9%-os illetéket kell fizetni. Ezek az intézkedések egészen év végéig érvényben maradnak.

Görögország

Görögország kormánya tavaly szeptember óta közel 7 milliárd eurót fordított energia-ártámogatásokra, hogy ezzel segítse a háztartásokat, vállalkozásokat és termelőket. A támogatások a háztartások esetében az energiaár-növekedés akár 90%-át, a kis- és középvállalkozásoknál a költség 80%-át fedezik.

Norvégia

A norvég kormány tavalyi döntése értelmében az országban az egy évvel ezelőtt meghatározott árakon kell az energiáért fizetni. A 2021-ben bevezetett rendszer alapján az embereknek csak akkor kell teljes egészében befizetniük a számlákat, ha azok kilowattóránként 70 norvég korona (7 euró) alatti összegben érkeznek. Ha a számlák meghaladják a 7 eurót, a norvég állam a csekk értékének 80%-át fedezi. 

A segítség ellenére is küzdenek a norvégok a számlák kifizetésével, ezért a kormány további támogatások bevezetésén gondolkodik.

Bulgária

Bulgária májusban fogadott el egy 2000 millió bolgár leva (1000 millió eurós) segélycsomagot, amivel a vállalkozásokat és az alacsony jövedelmű családokat támogatja az energia- és élelmiszerár-növekedés közepette.

Júliusban a bolgár kormány bejelentette, hogy az év végéig 0,25 leva kedvezményt ad az üzemanyagokra, a cseppfolyós gázra és a metánra, valamint eltörli a földgáz, a villamosenergia és a metán jövedéki adóját is.

Egy év alatt tizenkétszeresére drágult; Franciaországban az elektromos áramA rezsicsökkentéshez hasonló állami támogatások mélyítik az energiaválságot egy szakértő szerint; Magyarországon brutálisan nőnek a gáz- és villanyszámlák, Európában tompítani próbálnak a kormányok