Lazac, áfonya, törpemálna: finn gasztronómiai vendégeskedés

Kóstolta már, kedves olvasó, a finn kolbászlevest? Hát a füstölt lazacot vargányás burgonyahabbal? Vagy netán az áfonyás-epres pite vaníliasodóval csábítja el?

A finn gasztronómia kevéssé ismert Magyarországon, holott nem csupán izgalmas elegye a skandináv és orosz behatásoknak, hanem tükrözi a finn táj és a végtelen erdők gazdagságát, a halak, a vadon termő bogyók és a gombák sokoldalú felhasználásával pedig példát mutat arra, hogy viszonylag zord körülmények között is milyen találékonysággal táplálják a finn háziasszonyok – és újabban persze a férfiak is – családjukat.

A helyszín: a megszépült Danubius Helia “északi színekben” és pasztell árnyalatokban pompázó előcsarnoka.

Minderről Tóth Zoltánnal (bal oldali kép), a Danubius Helia séfjével beszélgettünk, aki megalkotta a szálloda decemberi finn menüsorait. A háznak régi kapcsolata fűződik az ezer tó országához: a dizájn, a kivitelezés és részben a hajdani tulajdonlás is nyelvrokonainkhoz köti a szállodát.

Az inspiráló finn gyökerek jelenleg is felismerhetők az épület külső és belső képében, hiszen ezt a hangulatot a pesti Duna-partra néző Helia a legutóbbi megújulás közben is megtartotta.

Már tavaly is rendeztek itt finn kulináris heteket. Nagy sikert aratott is a Finnországban valaha élt magyarok, az itt élő finnek és a gasztronómia hazai újdonságai iránt kíváncsi, honi vendégek körében.

Az idén december 22-ig tartanak a finn hetek. Északi rokonaink konyhaművészete gazdag tápláló levesekben, ezek ott alapvető fogások a hét-nyolc hónapig tartó hideg időjárás miatt. A finn konyha (és persze a finnek nagy többsége) is kedveli a süteményeket, pitéket, tortákat, fagylaltokat. Készítésükhöz segítséget nyújtanak az ottani kiváló minőségű tejtermékek, dzsemek.

A sütemények között népszerűek a piték és a sajttorták, amelyeket többnyire valamilyen bogyós gyümölcs – áfonya, törpemálna, eper kísér.

A Helia kínálatában szerepelnek a többi között jellegzetes halas fogások, például a finn nagymamák kedvence, a marinált hering céklasalátával, vagy szintén hagyományosnak számító bogyós gyümölcsös édességek, mint a különleges textúrájú sajttorta törpemálna-lekvárral. Jelszavaik: a friss minőségi alapanyagok használata, az egészséges fogások, a visszafogott fűszerezés.

A Danubius Helia nemcsak a finn konyhaművészetbe enged betekintést: tartottak a házban már sváb heteket, jövőre pedig orosz menüsorral szeretnék várni vendégeiket.