LEGO 18 éven felülieknek – nem gyerekjáték

Átmenetileg – a felújítás idejére – legóból készített „vadállat” helyettesíti a kőoroszlánt a Lánchíd pesti hídfőjénél, s nem ez az egyetlen meghökkentő alkotás, amit ilyen egyszerű elemekből raktak össze találékony kortársaink. Csaknem húsz éve filmek és sorozatok is készülnek LEGO-játékok alapján – kicsik és nagyobbak örömére.

A világszerte ismert építőjáték kiötlője, egy dán asztalos (Ole Kirk Christiansen) éppen 90 évvel ezelőtt, 1932-ben kezdett el foglalkozni játékkészítéssel. Előbb fával, később műanyaggal próbálkozott – ez utóbbi telitatlálatnak bizonyult.

Mára valóságos LEGO-kultusz alakult ki, a játék „rabjai” szobrokat, gépeket raknak ki, versenyeken vesznek részt. Amint erről az Infovilág hírportál is beszámolt, ma már magyar diákok is sikerrel versenyeznek olyan nemzetközi megmérettetéseken, melyeken LEGO-alkatrészekből robotokat építenek.

Világszerte sok ezer hobbista hódol a LEGO-kultusznak, ki úgy, hogy „egyszerűen csak” összerakja – afféle puzzle-ként – az előzetesen, szoftverrel, digitálisan megtervezett „szobrot”, vagy maga is megálmodik valami újat.

Az építőelemek akár kilóra is megvásárolhatóak, ám az igényesebb, interaktív, kreatív készletekért már mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlni.

A LEGO-ágazat „ínyenc őrültjei” előszeretettel kattintanak a Kókai Dávid által alapított piactér oldalra, ahol a legjobb alkotók legjobb egyedi tervei között böngészhetnek. Ezen a felnőtt „játszótéren” nemcsak ámulni, tanulni és tervezni lehet, hanem kereskedni is. Adni-venni lehet a LEGO-alkatrészeket, figurákat vagy készleteket. A rátermettebbek megalkothatják saját, egyedi LEGO-álmaikat.  A magyar parlament épülete már néhány száz darab alkatrészből összerakható, ám az iparművészeti értékű, kinetikus szobrok, vagy egy működő számítógép „előállítása” legóból igencsak próbára teszi a játékos kedvű felnőttek türelmét.

A WLWYB rövidítésű magyar cég (We Love What You Build, azaz szeretjük, amit építesz) kapcsolatban áll jóformán a világ összes tervezőjével, s bár vannak szép számmal hazai LEGO-hódolók is, jellemzően a külföldi megrendelők dominálnak. A kért ajándéktárgyak között előfordulnak absztrakt alkotások, kupák, vagy egyszerűen tárgyi világunk leképezései a sajátos alkotások

mint például az a Mercedes, aminek létrehozója egy ukrán hobbista. Az autó összerakásához, ahogyan más tárgyak megépítéséhez a vevők persze részletes instrukciókat kapnak; igény szerint digitálisan, vagy nyomtatott formában. A dobozok kizálólag vadonatúj, eredeti LEGO-darabokat és manuálisan áttekintett összeszerelési útmutatót tartalmaznak. A kiszállítás a DHL Expressen keresztül történik.

A MOCHUB-platform lehetővé teszi, hogy az alkotók megosszák munkájukat, ugyanakkor olyan üzleti modellt is kínál, amellyel pénzt kereshetnek. Segítséget kapnak a modellek létrehozásában, megismerhetik az létező építőelemet, és támogatást kapnak elképzeléseik megvalósításához.