Légtisztító készüléket ajándékoztak az újszíves szegedi kisfiúnak

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben december 7-én hajtották végre a szívátültetést. A műtét okozta trauma, illetve az utóterápia idején avégett folytatott kezelések, hogy a szervezet ne lökje ki az idegen szövetet, nagymértékben meggyengítik az immunrendszert, ezért a beteg védtelenebbé válik a kórokozókkal szemben. Éppen ezért fontos, hogy Máté felépülésének időszakában a kisfiú saját otthonában is – a lehetőségekhez képest – steril körülmények legyenek. A baktérium- és vírusszegény körülmények megteremtésének egyik alapja a levegő szűrése, amit az adományozott légtisztító készülék három fázisban, fotokatalitikus eljárással valósít meg.

A technológia lényege, hogy az MC707 nagyfeszültségűvé teszi a rajta áthaladó részecskéket. Az így pozitív töltésűvé váló anyagokat egy elektrosztatikus porszűrő köti magához az elektromágnesesség elve alapján. A berendezés másrészt alkalmas arra is, hogy magába szívja és lebontsa a mikroszemcséket, polleneket, vírusokat, baktériumokat. 
Az adományozó Daikin McQuay Magyarország Kft. reméli, hogy mielőbb sor kerül a készülék bekapcsolására, mert ez azt jelentené, hogy Máté már otthon gyógyul.