Legyen mindennap biztonságos az internet!

Napjainkban nem csak a gyerekeknek, a felnőtteknek, szülőknek, pedagógusoknak is nagy kihívás az internet biztonságos használata. A hagyományos, jól bevált szabályozási módszerek ugyanis mára elavultak.

A gyakorta kudarcként megélt tapasztalatok beárnyékolják az internet egyébként igen pozitív és hasznos oldalát. A biztonságosinternet-nap célja elsősorban az, hogy a gyerekek és fiatalok körében népszerűsítse a digitális eszközök tudatos használatát jó célokra, egyben sarkallja őket pozitív tartalmak létrehozására. Éppen ezért a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint a Safer Internet Program (SIP: biztonságosinternet-program) magyarországi konzorciumvezetője offline játékkészítő és videó-pályázatot ír ki hazai általános és középiskolások számára a következő biztonságosinternet-nap alkalmából.

A játékkészítő pályázat célja a gyerekek alkotóképességének a hasznosítása, az általuk megtervezett offline játékok tárházának a kialakítása. A társasjáték ugyanis olyan szociális tevékenység, amely a felnövekvő nemzedék az életük során fontos készségüket fejlesztheti. A játék segíti a másik ember elfogadását, a kommunikációt, a kritikus gondolkodást, az információk elemzését, a problémamegoldást, a szabályokhoz és szociális normákhoz igazodást. Ezekre a készségekre mind szükségük van a gyerekeknek ahhoz, hogy a kibertérben hozott döntéseiket is mérlegelni tudják, és tudatos internet-használóvá váljanak.

A videó-pályázattal a gyermekmentő szolgálat azt szeretné elérni, hogy a fiatalok megtalálják a saját válaszukat arra a nagyon fontos kérdésre, hogy megmutatkoznak-e a generációs különbségek az internet-használók között. 

Jelentkezhetnek az általános iskolák alsó és felső tagozatos, valamint a középiskolák 9–12. évfolyamos tanulói. A pályaműveket a SID2020@gyermekmento.hu címre várják.

A pályázati munkák beküldési határideje: 2020. január 31. A munkákat szakmai zsűri bírálja el. A győztesek pénzjutalomban részesülnek és értékes nyereményekkel gazdagodnak, továbbá meghívást kapnak az eddiginél  biztonságosabb internet napjának február 11-i központi rendezvényére, Budapestre, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. A díjazottak 10-50 ezer forintot kapnak. A pályamunkákat a Safer Internet Programban felvilágosító, figyelemfelkeltő céllal hasznosítják, terjesztik – az alkotók beleegyezése alapján.