Térkőtilalom és hűsölőparkok Bécsben

A hideg idő ellenére az osztrák főváros már a jövő nyári hőségre és a hősziget-jelenség ellensúlyozására készül. A 6. kerületben található Esterházyparkban alakítják ki Bécs első hűsölőparkját párakapukkal, szökőkutakkal és sok-sok zölddel. (A nyitó képen: Bécs első hűsölőparkjának a látványterve © Carla Lo )

Teljesen átalakítják és a felfrissülés szolgálatába állítják a bécsi Esterházypark elülső, 10 600 négyzetméteres részét. Az osztrák főváros első hűsölőparkjának a középpontja egy 30 négyzetméteres kör alakú, árnyékos, növényekkel dúsan beültetett hűsölőpont, ahol különböző magasságú és átmérőjű párakapuk és szökőkút teremtik meg hőségben is a kellemes klímát; ezen helyen akár hat fokkal hűvösebb lehet majd, mint a környéken.

A hűsítő víz mellett a parkrész másik kulcsfontosságú eleme a növényzet. A beton- és aszfalt borítású felületek csökkentésével megnövelik a fűvel, bokrokkal és fákkal beültetett területek arányát. A hűvös, árnyékos részen padokat helyeznek el, akár egy egész iskolai osztálynak elegendőt.

Bécs első hűsölőparkját két éven át tudományosan is tanulmányozzák: értékelik és szükség szerint alakítják kutatók-tervezők és kivitelezők.

A hűsölőpark a Bécsi Kertészeti Vállalat, az osztrák főváros 6. kerülete, a Tenger Háza (Haus des Meeres) és a bécsi városháza által megbízott Carla Lo bécsi tájépítész iroda közös kezdeményezése.

Nem ez az egyetlen beruházás, amellyel Bécs a klímaváltozás miatt egyre hosszabb és intenzívebb hőhullámok, valamint a hősziget-jelenség ellen küzd. Jövőre városszerte összesen 137 ezer négyzetméternyi parkot és zöldterületet újítanak meg, illetve hoznak létre. A létrehozandó új parkokra jövőre 9,3 millió eurót fordítanak. A város a kerületek zöldítési és hűsítési igyekezetéhez összesen 2,3 millió euróval járul hozzá. Az osztrák főváros a költségek négyötödét átvállalja, ekként is támogatja az utcai zöldhomlokzatok, vizes játékok, szökőkutak és párakapuk, párakapuval bővíthető mobil ivókutak telepítését a kerületekben. Nagy lombú városi fákat ültetnek, a fák alatt víztárolókat, pergolákat, növényekkel kombinált árnyékolókat létesítnek. A zöldterületeket minden körülmények között előnyben részesítik az aszfalttal és térkővel szemben.

A bécsi közgyűlés rövidesen napirendre veszi a zöldterületekről szóló új irányelvet, amely kimondja, hogy megőrzésük és növelésük mindenek felett áll, és a jövőben ez az irányelv szolgál majd a mindenkori várostervezés alapjául. A dokumentum azt is rögzíti, melyek azok a területek a városban, amelyeket a jövőben tilos beépíteni, illetve bármiféle burkolattal ellátni.