Lelkek Pásztora – portréfilm Iványi Gáborról

Dokumentumfilm készült Iványi Gáborról „Lelkek Pásztora” címmel. Az alkotók két éven keresztül követték Iványi Gábor tevékenységét. Amikor a film forgatása elkezdődött, még nem lehetett tudni, hogy milyen mozgalmas időszak következik, covid-lezárások, pénzelvonások, intézmények az ellehetetlenülés szélén… (A nyitó képen: az Iványi Gáborék által gyámolított gyerekek egy csoportja.)

A film végigkíséri Iványi Gábort ebben a küzdelmes időszakban, közben bemutatja életútját, gondolkodásmódját, értékrendjét. A lelkész évtizedek óta azért dolgozik, hogy a társadalom szélére sodródott, legelesettebb embereken segítsen, igyekezetének köszönhetően sok ezer elszegényedett ember támogatásáról gondoskodnak az általa létrehozott intézmények. Közben számos emberi jogi kérdésben emelte fel a hangját, kiállt a kiszolgáltatottak, üldözöttek mellett. 

Bepillantást ad a film az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményeinek életébe, nehézségeibe, megörökíti a múlt két év fontos eseményeit, eközben elsődleges célja, hogy közelebbről bemutassa Iványi Gábor lelkészt.

A film teljes egészében saját finanszírozásban valósult meg, támogatás nélkül, a film népszerűsítését és terjesztését is az alkotók szervezik, akik elmondták: azért volt számukra fontos ennek a filmnek az elkészítése, mert azt remélik, hogy Iványi Gábor történetének bemutatásával egy olyan értékrendet, olyan gondolkodásmódot juttatnak el a nézőközönséghez, amelynek megértése egy emberségesebb, élhetőbb világot eredményez.

Iványiék kórháza

Az alkotókról

Kalmár Judit dokumentumfilm-rendező, újságíró, közgazdász. Szerkesztő riporterként dolgozott rádióknál és televízió-csatornáknál, 2016-ban kezdett dokumentumfilmekkel foglalkozni. Portugáliában forgatott „Silencio- Lisszabon hangjai” című filmje 2020-ban készült, társrendezője és társproducere volt, több mint 30 nemzetközi fesztiválon szerepelt, egy sor díjat nyert. Iványi Gábor protestáns lelkészről, a mai magyar közélet egyik meghatározó alakjáról 2019-től két éven át forgatott portréfilmet.

Kálmán István operatőr, vágó több mint 25 év operatőri, rendezői tapasztalattal rendelkezik a filmkészítés világában, foglalkozik film- és dokumentumfilm-készítéssel, tévéműsorok és reklámfilmek rendezésével. Az 1997-ben alapított Objektív Stúdióban producerként számos filmen és sorozaton dolgozott. A világ legszebb helyeiről készült dokumentumfilm-sorozata – aminek rendezője, operatőre volt –, sikerrel szerepelt a nemzetközi forgalmazásban. A Gemenc – Az árterek világa című természetfilmnek vágója volt, díjakat is nyert.  

A dokumentumfilm egy mozijegy áráért a vimeo videomegosztó csatornán megnézhető, miközben az alkotók nyitott vetítéseket is terveznek, illetve a keresik azokat a támogatókat és médiapartnereket, akik abban segítenének, hogy szélesebb közönséghez is eljusson a film.

Miután Iványi Gábor intézményei továbbra is nagyon nehéz helyzetben vannak, ezért az alkotók a film bevételének felét az Oltalom Karitatív Egyesületnek ajánlják fel.