Romániában jelentették be: Magyarországon hétszer lesz drágább a földgáz, kétszer a villany

(szabadeuropa.hu/Fazekas Pálma) Megjelent a Magyar Közlönyben az új rezsiszabályokat rögzítő három rendelet, Németh Szilárd rezsibiztos pedig rendkívüli tájékoztatót tartott az új tarifákról. Földgáz esetében mintegy hétszeres, az áramnál nagyjából kétszeres a drágulás a rezsicsökkentett árhoz képest.

Németh Szilárd rezsibiztos romániai, tusványosi (!) sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a magyar kormány bevezet egy lakossági piaci árat, ami kisebb, mint a valós piaci ár.

Villamos energia:2523 kWó/év fogyasztásig marad a 36 forintos, rezsicsökkentett, kedvezményes ár, aki ennél többet fogyaszt, annak a többletért kilowattonként 70,10 forintot kell fizetnie. A valós piaci ár a Portfolio tudósítása szerint 268 forint lenne.

Földgáz: 1728 köbméter éves, tehát 144 köbméter/hó fogyasztásig marad a kedvezményes, 102 forintos köbméterenkénti tarifa. Aki ennél többet fogyaszt, annak a többletért köbméterenként 747 forintot kell fizetnie. A valós piaci ár 1020 forint lenne.

Németh megerősítette, hogy megmarad a nagycsaládos kedvezmény: 3 gyereknél 600, 4 gyerekeseknél 900, 5 gyereknél további 300 köbméterrel emelkedik a fogyasztási limit. Ez a rezsibiztos szerint 300 ezer nagycsaládost érint.

Az éjszakai áram ára 23,10 forint/kWó lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,90 forint a nem kedvezményes ár. A H-tarifa (—> 2010 óta elérhető kedvezményes áramdíjszabás; azért hozták létre, hogy általa működhessenek a hőszivattyú, a klíma, és a megújuló energiaforrásokból, például a napenergiából kiépített fűtési rendszerek) korlátlanul 36 forint.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet ide kattintva letölthető.

Németh elmondta, hogy a nagycsaládosok kedvezménye mellé egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára.

A rezsibiztos a romániai Tusványoson közölte, nem tartható fenn, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja a villamos energiát és a földgázt, nem lehet egyszerre rászabadítani a piaci árat a lakosságra. Ezért határozták meg a fogyasztási limitet, amin felül már a piaci árat kell fizetni.